Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Kostea keli ajoi turvetuotannon jo kolmanteen huonoon kauteen

Paikallista vaihtelua on paljon: idässä ja pohjoisessa turpeennosto onnistumassa vähän edellisvuosia paremmin.
Markku Vuorikari
Turpeen tuotantomäärät vastaavat viime vuosien tasoa, mutta ovat puolet pienemmät kuin kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin.

Elokuun alkuun mennessä tuotettiin 7,4 miljoonaa kuutiota energiaturpeita ja 1,3 miljoonaa kuutiota ympäristö- ja kasvuturpeita, selviää Bioenergia ry:n teettämästä jäsenkyselystä.

Turpeen tuotantomäärät vastaavat viime vuosien tasoa, mutta ovat puolet pienemmät kuin kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin.

Lounais-Suomessa kasvuturvetta päästiin nostamaan jo toukokuussa roudan päältä, kun taas Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla tehtiin samaan aikaan vielä lumitöitä.

"Paikallisesti tuotanto on vaihdellut paljon, mutta näyttäisi, että idässä ja pohjoisessa onnistutaan suhteessa vähän paremmin kuin edellisinä vuosina", kertoo Vapo Polttoaineiden tuotantojohtaja Juha Koskiniemi.

Vaikka tuotantomäärät ovat olleet heikolla tasolla, voivat suotuisat elokuun säät parantaa tilannetta. Moni turpeentuottaja korostaa myös ammattitaitoisten urakoitsijoiden, kustannusten minimoinnin ja tuotantokenttien hyvän kunnon tärkeyttä.

"Turhaa työtä on pyritty välttämään joka tilanteessa, kentät ovat hyvässä kunnossa ja korjatun turpeen laatu hyvää", toteaa Kanteleen Voiman tuotantopäällikkö Mika Visuri.

Suomen turvetuottajat ry:n puheenjohtajan Hanna Haavikon mukaan säitäkin suurempi ongelma on silti edelleen perinteisen energiaturpeen heikko menekki.

"Uusiin turvepohjaisiin tuotteisiin on satsattava määrätietoisesti", hän korostaa.

Lue lisää

Yle uutiset: Turvesuolla riehuu voimakas tulipalo Suonenjoella

Punamultaviisikko tuhoisa maan taloudelle

Turveyrittäjältä lähtivät työt lähes kerralla: "Nälkä ehtii tulla, ennen kuin mitkään rahat ovat tilillä"

Metsähakkeen tarve kasvaa, kun turve ja kivihiili poistuvat käytöstä – alan etujärjestöt huolissaan energiapuun riittävyydestä