Ympäristö

Kotikutoisella ampiaisansalla voi siivota pihansa raitapaitaisista kiusankappaleista

Hyönteiseksi älykäs ampiainen lankeaa herkästi makean tuoksun tuomaan houkutukseen. Ansassa olevan ampiaisen voi helposti hävittää tai siirtää muualle.
Pape-Mustonen Terhi
Otto Sormusen ampiaisansa on takapihalla, joten sen ympärillä pörräävistä hyönteisistä ei ole etupihalla oleskellessa haittaa.

Kotitekoisen ampiaisansan saa helposti makeasta juomasta ja muovipullosta, jonka yläosa on sahattu irti. Monet suosittelevat yläosan kääntämistä suppiloksi alaosan päälle, mutta ansaa Helsingissä testannut Otto Sormunen pitää sitä turhana.

"Pelkkä irti leikkaaminen riittää ja silloin sisäänkäynti on laajempi. Ampiaisten jalkojen kitka ei riitä pullosta pois kiipeämiseen, kun ne kerran joutuvat nesteeseen. Pullon kaula on vain turha hidaste", Sormunen arvioi.

Jaffa-ansa on toiminut hyvin ja siihen on saatu runsaasti saalista. Edes pinnan täyttyminen kuolleista lajitovereista ei ole hidastanut ampiaisten intoa hakeutua ansaan.

"Tanskassa on kesät yleensä tällaisia, jolloin ampiaiset häiritsevät mitä tahansa ulkona istuskelua, johon liittyy ruokaa. Idea ansaan tuli sieltä", Sormunen kertoo.

"Se on vähentänyt ampiaisten määrää, vaikka jatkuvasti niitä vieläkin ympärillä pyörii. Tänä vuonna ne kävivät poikkeuksellisesti myös marjojen kimppuun hävittäen kokonaisten puskien satoja, mikä olikin alun perin torjunnan syy. "

Yksinkertainen ansa harhauttaa ampiaisia siis tehokkaasti. Mutta kuinka se tarkalleen toimii?

"Kyseessä on tyypillinen tuoksuihin perustuva pyydys, joka perustuu hajun tuomaan houkutukseen. Siten pyydystetään monia hyönteisiä", kertoo Helsingin yliopiston metsäeläintieteen professori Kari Heliövaara.

Pulloansa pyydystää Heliövaaran mukaan kuitenkin vain pienen osan ampiaisista.

"Tämäntyyppiset ansat eivät poista koskaan kaikkia ampiaisia. Ehkä se kuitenkin poistaa ne aktiivisimmat yksilöt, joista olisi kiusaa ruokapöydässäkin", hän pohtii.

Pullosta rakennettu ampiaisansa toimii piha-alueella hyvin.

"Tuoksun kantama on enintään parikymmentä metriä", Heliövaara sanoo.

Vaikka yksinkertainen ansa koituu monen ampiaisen kohtaloksi, ne eivät kuitenkaan välttämättä ole tyhmimmästä päästä.

Heliövaaran mukaan ampiaiset ovat hyönteisinä varsin kehittyneitä. Ne kuuluvat samaan pistiäisten lahkoon kuin esimerkiksi mehiläiset. Mehiläisillä on oma kieli, jolla ne viestittävät tanssien löytäessään kukkia, joissa on paljon mettä.

"Ei sellaista ole kovin monella hyönteisellä. Lisäksi poikkeuksellisesta kehittyneisyydestä kertoo myös näiden pistiäisten tapa rakentaa pesiä ja yhdyskuntia, joissa on kuningatar", Heliövaara sanoo.

Lue myös:

Näin rakennat ansan banaanikärpäselle

Lue lisää

"Kokonaisjohtamista eurojen, ei litrojen tai kilojen perusteella" - uusi julkaisupari avuksi maitotilojen tulevaisuuden strategian luomiseen

Ilmastopaneeli selvittää turvealan tuntoja energiaturpeesta luopumisesta – tuottaja, vastaa kyselyyn ja kerro mikä huolettaa

Tieto-Finlandia perusteisiin tarkennuksia

Tunnetko lehmän - tempaus vie naudat näytille Helsingin yliopistolle ensi viikolla