Ympäristö

Länsi-Savo: Iso riita tulossa norpan äänikarkotinkokeilusta

Luonnonsuojelijat epäilevät, että karkotinta olisi käytetty ilman lupaa. Tutkijoita moititaan yhteistyökyvyttömyydestä.
Juha Taskinen

Länsi-Savo kertoo, että lupahakemus äänikarkottimen koekäytöstä norppien karkottamiseen kalastajien rysiltä Saimaalla on Etelä-Savon ely-keskuksen käsittelyssä. Karkotin on harkinnassa, koska Saimaalla halutaan pyytää muikkua eikä muikku mene norpalta kaltereilla suojattuun rysään.

Lehti kertoo, että nyt epäillään karkotinta jo käytettäneen ilman lupaa. Siitä olisi myös maininta norppaturvallisia rysiä kehittävän hankkeen pöytäkirjassa. Vahvistusta asiaan on ollut vaikea saada, ja Etelä-Savon luonnonsuojelupiiri harkitsee asian valaisemiseksi tutkintapyynnön tekemistä poliisille.

Rysähankkeen projektipäällikkö Raisa Tiilikainen Metsähallituksesta perustelee pöytäkirjojen salaamista sillä, että ne sisältävät kalastajien elinkeinon harjoittamiseen liittyvää tietoa, jota ei ole syytä avokätisesti jakaa ulkopuolisille.

Länsi-Savon mukaan Ely-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Jorma Tiitinen sanoo, että hänen tietämänsä mukaan karkotinta on kokeiltu, mutta katsoo rikosilmoituksella uhkailun menevän jo liian pitkälle. Hän moittii varsinkin yliopiston tutkijoita yhteistyökyvyttömyydestä ja kaikilta muilta tulevien aloitteiden tyrmäämisestä.

Länsi-Savon uutinen aiheesta

Lue lisää

Video: viiksekäs köriläs tarttui kalastusporukan verkkoon – Karppi pärjää Suomen oloissa, mutta lisääntymiseen sillä on liian kylmä

Pulinat pois ja pelastuspuku päälle

Ympäristöjärjestöt kantelivat komissiolle suden kannanhoidollisesta metsästyksestä – ”Ministeriö uhmaa EU-lainsäädäntöä”

Karkelot kanavalla: Muutaman sentin jää ei kanna tavallista tallaajaa, mutta pilkkijän alla se vain natisee, notkuu ja paukkuu