Ympäristö

Lepakko on hurja hyttysimuri: voi syödä jopa yli 2 700 hyttystä yhdessä yössä

Kari Vartiainen kiinnostui lepakoista, koska niistä tiedetään hyvin vähän. Vieläkään ei ole varmuutta, missä lepakot talvehtivat.
Kimmo Haimi
Kari Vartiaisella on yliääni-ilmaisin, joka muuttaa lepakoiden lähettämät suunnistusäänet ihmiskorvan kuultaviksi.

Lepakot ovat kiehtoneet 65-vuotiasta Kari Vartiaista jo pienestä pojasta asti. Häntä harmittaa, että lepakoihin liitetään turhaa pelkoa. Kauhuelokuvien verta imeviä lepakoita on maailmassa vain muutama laji, ja ne elävät Etelä-Amerikassa.

”Lepakot voivat tietenkin levittää tauteja, jos niihin koskee paljain käsin. Mutta sama pätee kaikkiin luonnoneläimiin.”

Suomessa elävät lepakot käyttävät ravinnokseen hyönteisiä. Luonnon tasapainon kannalta niiden olemassaolo on tärkeää, jotta ötökkäkannat pysyvät kurissa. Yksi lepakko voi syödä yhdessä yössä reilut 2 700 hyttystä.

"Minä ainakin toivotan jokaisen lepakon tervetulleeksi pihapiiriini.”

Kun Vartiainen teki tuttavuutta vain yö­aikaan liikkuvien nahkasiipien kanssa, hän ihmetteli, miten vähän niistä tiedetään.

Kukaan ei esimerkiksi osaa sanoa, paljonko lepakoita Suomessa on tai missä ne kaikki talvehtivat. Tiedetään vain, että lepakot tarvitsevat talvehtiakseen kostean ja viileän paikan ja että ne eivät kestä pakkasta. On arvoitus, missä sellaisia paikkoja Suomessa on riittävästi.

Myöskään lepakon pitkän iän salaisuutta ei tunneta. Lepakko painaa vain noin kymmenen grammaa mutta voi elää jopa parikymppiseksi. Muut samankokoiset eläimet elävät pari vuotta.

”Minua kiinnosti myös, miten niin pieni eläin pystyi talvehtimaan horroksessa. Lepakot olivat kuin suuria salaisuuksia, jotka halusin selvittää.”

Lue lisää

Saitko punapilkullisen ihottuman, särkeekö niveliä? Vastaus voi olla hyttysten levittämä pogostantauti, jota on nyt poikkeuksellisen paljon

Yle uutiset: Nilakan alueella havaittu hyttysten levittämää pogostantautia

Kyteekö sadevesisangossasi hyttyshautomo? Munat kehittyvät aikuisiksi muutamassa viikossa

Hyttyset ja niiden torjunta jakoivat kansan