Ympäristö

Lukijat vinkkaavat: Näilläkin luonnosta löytyvillä kasveilla saa kädet puhtaiksi

Hartolalainen Auli Lehtonen vinkkasi viime viikolla, että suopayrtillä voi puhdistaa vaikkapa mustikan tahraamat kädet. Lukijoilta kertyi muitakin kikkoja.
Jaana Kankaanpää
Muutamat lukijat vinkkaavat, että mustikan tahrimat kädet voi puhdistaa raparperilla.

MT kertoi runsas viikko sitten hartolalaisen Auli Lehtosen antamasta vinkistä, jonka mukaan suopayrtillä voi puhdistaa vaikkapa mustikan tahraamat kädet.

Juttu innoitti lukijoita kertomaan MT:n Facebook-sivuilla, mitkä muut kasvit puhdistavat kädet esimerkiksi juuri marjastamisen jälkeen.

"Suopayrttiä parempi pesuaine on pelloilla rikkana elävä peltohatikka. Sitä kun hieroo käsiinsä vaikka olisi öljyä tai voikukan tai peltovalvatin maitiaisnestettä, niin lähtee puhtaaksi", Pasi Salmi kirjoittaa.

"Minä puhdistan mustikan värjäämät kädet raparperin varrella", Liisa Salo kertoo.

"Myös viinimarjat ja raparperi puhdistaa käsistä tahrat ja kynnet, kun on poiminut mustikoita. Olen kokeillut ja toimii", Marja-Leena Pajala vinkkaa.

"Muutama juolukka ajaa saman asian", Vilho Moilanen kirjoittaa.

"Ja rahkasammal", Pauli Vartiainen jatkaa.

"Kukkaakin parempi on tuon suopayrtin juurakko, joka sisältää sapoiineja ja vaahtoaa kuin saippua veden kanssa", Juha Koskinen kirjoittaa.

Lue lisää:

Tiesitkö tästä luonnonmukaisesta "pesuaineesta"? Puhdistaa kädet marjastamisen jälkeen

Lue lisää

Pitäisikö sinunkin testata stay up -sukat ja teepuuöljy sienestyksessä? Lukijat vinkkaavat, miten hirvikärpäset pysyvät poissa hiuksista

Hirvikärpänen parveilee nyt runsaana tietyillä alueilla, syynä runsasluminen talvi – laji kestää jopa 15 asteen pakkasen

Mustikoita ei voi syödä koskaan liikaa

Yle uutiset: Ulkomaalaiset marjanpoimijat puuttuvat pohjalaismetsistä huonon marjasadon vuoksi