Ympäristö

Luonnonkosmetiikka valtaa alaa meikkihyllyiltä

Pro luonnonkosmetiikka -yhdistyksen jäsenyritykset myivät viime vuonna luonnonkosmetiikkaa 7,3 miljoonalla eurolla. Eniten on kasvanut luonnon raaka-aineista valmistettujen meikkituotteiden myynti.
Marita Waenerberg

Luonnonkosmetiikaksi on määritelty tuotteet, joilla on luonnonkosmetiikkasertifikaatti tai Suomessa valmistettujen tuotteiden osalta vastaavuuden on tarkistanut ulkopuolinen asiantuntija.

”Aitous, luonnollisuus ja kemikaalikuorman vähentäminen on hallinnut keskusteluja pitkään. Sertifioitua luonnonkosmetiikkaa on yhä laajemmin saatavilla vähittäiskaupoista, tavarataloista sekä luonnonkosmetiikkaan erikoistuneista hoitoloista”, iloitsee Pro luonnonkosmetiikka -yhdistys tiedotteessaan.

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Ann-Mari Patshijewin mukaan luonnonkosmetiikan myynti kasvaa voimakkaasti. Vertailukelpoisia lukuja viime vuodelta yhdistyksellä ei kuitenkaan ole antaa, sillä markkinat ovat Suomessa vasta niin alullaan, viestintäkoordinaattori Marika Auersalmi kertoo.

Yksi luonnollinen tai edes luomutuotettu raaka-aine ei tee tuotteesta luonnonkosmetiikkaa. Eri sertifiointimerkkien kriteerit vaihtelevat, mutta kaikissa sertifioiduissa tuotteissa on samat periaatteet. Ne on valmistettu pääosin luonnollisista raaka-aineista, sallittujen muiden aineiden lista on rajattu, valmistusmenetelmistä suositaan vähäistä prosessointia, tuote hajoaa luonnollisesti kuormittaen siten vähemmän ympäristöä ja raaka-aineissa suositaan valvottuja, luomutuotettuja raaka-aineita, yhdistys valottaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mistä Postin johtamisen ongelmissa oli kyse?

Valheille rakentuva sertifiointi ei kelpaa metsien omistajille

Kuluttajapakkauksiin halutaan usein FSC-sertifikaatti – PEFC on suosittu sahatavarassa