Ympäristö

Luonnonsuojeluyhdistys osti Vapon entisen turvesuon Savossa

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri hankki Rastunsuon lintujärven, jolla turvetuotanto loppui 20 vuotta sitten.
Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri on Rastunsuon lintujärven uusi omistaja.

Vapo Oy ja Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry sopivat tänään järjestelystä, jolla Rautalammin Rastunsuolla sijaitseva lintujärvi siirtyy Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin omistukseen.

Rastunsuon lintujärvi on entistä Vapon turvetuotantoaluetta, joka on poistunut turvetuotannosta vuonna 1993. Lintujärven perustustyöt tehtiin talven 1993–1994 aikana. Tuolloin alueen ojat tukittiin ja vedennousun seurauksena alueelle on muodostunut monipuolinen lintujärvi sitä ympäröivine kosteikkoineen.

"Kaupan kohteena oleva alue on kaikkiaan noin 26 hehtaaria, josta varsinainen lintujärvi kattaa noin 15 hehtaaria", Vapo kertoo tiedotteessaan.

Alueen linnusto ja kasvisto on erittäin runsas. Alueella on havaittu yhteensä noin 150 eri lintulajia. Alue on myös erittäin suosittu luontoharrastajien keskuudessa. Luontoon ja linnustoon tutustumista helpottavat järveä kiertävä reilun kilometrin mittainen luontopolku, kaksi lintutornia ja laavu.

Maankäyttöpäällikkö Antti Ala-Fossi Vaposta kertoo tavoitteena olevan, että lintujärvi säilyy nykyisen kaltaisessa käytössä linnustonsuojelualueena, jossa linnut voivat levähtää, ruokailla ja pesiä rauhassa.

"Uudella omistajalla on kiinnostusta ja mahdollisuuksia ylläpitää aluetta myös tulevaisuudessa", tiedotteessa todetaan.

Vapolla on turvetuotannosta poistetuilla alueilla yhteensä noin 40 kosteikkoa, joiden yhteispinta-ala on noin 1 000 hehtaaria. Lähivuosina on tekeillä kymmenen uutta kosteikkoa.

Lue lisää

Turveyrittäjältä lähtivät työt lähes kerralla: "Nälkä ehtii tulla, ennen kuin mitkään rahat ovat tilillä"

Neova selvittää biostimulanttitehtaan sijoituspaikkaa: Kokkola ja Seinäjoki vaihtoehtoina – ruuantuotantoa tehostavat biostimulantit valmistetaan jyrsinturpeesta

Lintilä: "Turvetta ei olla kieltämässä, kasvu- ja kuiviketurpeelle on edelleen tarvetta"

Vapo karistaa turpeen tuoksun nimestään – uusi nimi on Neova