Ympäristö

Luonnonvarakeskus pannoitti 14 sutta helmi–maaliskuun aikana

Yhteensä 12 uutta sutta sai lähetinpannat ja kahden suden toimimattomat pannat vaihdettiin uusiin.
Markku Vuorikari
Pantasusien liikkumistietoja jaetaan elokuusta–helmikuuhun.

Luonnonvarakeskus asensi lähetinpannat viidelle sudelle Kainuun Kuhmossa, kuudelle Pohjois-Karjalan Juuassa ja Lieksassa sekä kolmelle sudelle Pohjois-Savon Lapinlahdella ja Vieremällä.

Lähettimellä varustetuista susista aikuisia on kahdeksan ja nuoria yksilöitä kuusi. Susista yhdeksän on urosta ja viisi naarasta.

Pääasiallinen pyyntimenetelmä oli nukutus helikopterista, näin pyydettiin 13 sutta ja yksi susi pyydettiin moottorikelkan avulla.

Lähettimien tuottama paikannustieto on tehokas tapa selvittää susireviirin rajat. Kyseinen tieto on tärkeää, kun arvioidaan susikannan kokoa.

Paikannusten avulla voidaan tutkia myös suden liikkumista suhteessa ihmistoimintoihin sekä susien tappamien hirvieläinten määrää.

Lisäksi elokuusta–helmikuuhun avoimesti saatavilla olevan pantasusien liikkumistiedon avulla voidaan auttaa metsästäjiä vähentämään riskiä koirien joutumisesta suden hyökkäyksen kohteeksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virroilta löytyneen pantasuden kuolemasta aloitettu esitutkinta – tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena

Luke julkisti kanta-arvion: Susilaumojen määrä kasvoi idässä – myös susien kokonaisyksilömäärä kasvoi vuoden takaisesta 185–205 yksilöön

AFP: Saksan hallitus on päättänyt höllentää susien metsästystä koskevia säännöksiä