Ympäristö

Luonto on nyt herkimmillään – katso suloinen pöllövideo!

Koirat ja kissat on pidettävä kiinni, etteivät luonnoneläimet häiriinny niistä.
Marjamäki Rami
Helmipöllön poikaset kuvattiin Ikaalisten maisemissa.

Riistakeskus muistuttaa, että luonnoneläimillä on nyt lisääntymisaika. Erityisen alttiita häirinnälle ovat maassa pesivien lintujen ja nisäkkäiden poikaset.

Irrallaan luonnossa juoksenteleva koira tai kissa voi aiheuttaa suurta tuhoa. Siksi koirien ehdoton kiinnipitoaika on alkanut maaliskuun alussa ja jatkuu aina elokuun 20. päivään saakka.

Myös tämän ajan ulkopuolella koiran irtipitoon on oltava maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa. Poikkeuksia lakiin ovat esimerkiksi viranomaistehtävät, viittä kuukautta nuoremmat koira ja noutavan koiran käyttö vaikkapa sepelkyyhkyn metsästyksessä.

Koirat ja kissat on pidettävä kiinni myös saariin ja luodoille rantauduttaessa, sillä vapaa koira voi aiheuttaa ikävää tuhoa vesilintujen pesille.

Oheisella videolla päivää paistattavat helmipöllön poikaset, jotka ovat lentäneet pesästään kivelle maahan. Helmipöllöt pesivät usein pellon tai hakkuuaukean reunassa. Laji on vähentynyt Suomessa viime vuosina ja sitä pidetään nyt silmällä harvinaistumisen varalta.

Pöllö metsästää myyriä ja sen kanta vaihtelee luontaisesti myyräkannasta riippuen.

Helmipöllö munii aikaisin maaliskuusta alkaen ja yleensä 3-6 munaa. Hautoma-aika on vähän alle kuukauden. Poikaset lähtevät pesästä 3-4 viikon ikäisinä.

Oletko itse tehnyt havaintoja kevään merkeistä? Tuntuvatko pesinnät onnistuneen? Tarinoita ja kuvia voi lähettää MT:n toimitukseen. Ethän kuitenkaan häiritse eläimiä kuvaamisella tai muulla toiminnalla.

Lue lisää