LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ympäristö

Maapallon resurssit on tältä vuodelta käytetty loppuun

Ylikulutuspäivä herättelee huomaamaan elintapojen merkitystä.
Kari Salonen
Helsingin energian kivihiilivarasto Hanasaaressa.

Maailman ylikulutuspäivä on tänään 2. elokuuta.

Ylikulutuspäivä tarkoittaa keskimääräistä päivää, jolloin maapallon väestön ekologinen jalanjälki ylittää maapallon vuotuisen kestokyvyn. Ihmiskunnan nykyisten tarpeiden kannatteleminen vaatisi siis yli puolentoista maapallon resurssit.

Kestokykyyn lukeutuu uusiutuvien luonnonvarojen käyttö ja maapallon kyky käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on WWF Suomen ja ympäristöministeriön yhteisessä tiedotteessa huolestunut siitä, että ylikulutuksen vuoksi ihmiset elävät käytännössä velaksi ympäristön kustannuksella.

"Jokainen voi vaikuttaa ylikulutukseen pohtimalla, miten asuu, liikkuu ja syö. Kuluttajien kannattaa suosia vastuullisesti tuotettua ruokaa sekä vähentää ruokahävikki", Tiilikainen sanoo.

Suomen kaltaisten kehittyneiden maiden ylikulutuspäivä koittaa maapallon keskiarvoa aiemmin. Suomen ylikulutuspäivä oli jo 3. huhtikuuta.

Lue lisää

Yliö: Suomalaiset ostavat halpaa ja huonoa yhä enemmän – päästöt ulkoistetaan halpatuotantomaihin, vaikka omaa luontoa suojellaan

Ylikulutuksemme jalanjälki ulkoistettu kaukomaille

Lukijalta: Turveyrittäjiä luvattiin auttaa, mutta mitään ei ole tapahtunut – Suomen omia luonnonvaroja ei saisi käyttää, mutta turhaa krääsää kuskataan Kiinasta yhä enemmän

Turvepäätöksissä oikeudenmukaisuus on kaukana