Ympäristö

Mikä mättää ilmastojournalismissa ja mikä on metsä-Suomen rooli? Toimittajaopiskelijat työstävät tietokirjaa muuttuvasta ilmastosta

Journalistiikan opiskelijat ovat haastatelleet teosta varten muun muassa ammattikalastajaa ja biologeja.
Tietokirja julkaistaan lokakuussa ja sen kustantaa Into Kustannus. Kirjan kansi on Ana Mitrusen käsialaa, kannen kuvan on ottanut Ella Kiviniemi.

Ryhmä journalistiikan opiskelijoita Tampereen yliopistosta sekä vierailijaprofessori Hanna Nikkanen koostavat tietokirjan muuttuvasta ilmastosta. Hyvän sään aikana -niminen tietokirja julkaistaan lokakuussa, ja sen kustantaa Into Kustannus.

21 opiskelija työryhmä on matkustanut Suomessa tavoitteenaan kuvata ilmaston lämpenemisen myötä katoamassa olevaa Suomea.

"Kirjassa tavataan biologeja, psykologeja ja terästyöläisiä, lähdetään ammattikalastajan matkaan ja lennetään Brysseliin etsimään metsä-Suomen paikkaa hiilipäästöjään vähentävässä Euroopassa", kerrotaan kirjan Facebook-sivulla.

Kirjoittajien lisäksi työryhmään kuuluu valokuvaajia, jotka käsittelevät muuttuvaa ilmastoa kuvajournalismin näkökulmasta. Työprosessin etenemisestä kerrotaan sosiaalisessa mediassa sekä verkossa julkaistavana podcastina eli radio-ohjelmana. Työryhmän tavoitteena kertoa muun muassa siitä, miksi ilmastojournalismin tekeminen on vaikeaa.

Kirjaprojekti ei ole ensimmäinen Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoille. Esimerkiksi vuonna 2013 ryhmä opiskelijoita kirjoitti epävirallisen elämäkerran Björn Wahlroosista toimittaja Tuomo Pietiläisen ohjauksessa.

Lue lisää

"Kuollut riekko tai ei mitään" – ilmastokirjan kansi oli kustantajalle aluksi liikaa

MTK:n Marttila pitää Ylen metsäuutisointia yksipuolisena: "Artikkeleissa kannattaisi käyttää suoraa tietoa tutkijoilta"

Hanna Nikkanen: "Ilmastonmuutoksessa kyse ei ole vain merivirtojen muutoksesta vaan kulttuurin muutoksesta, kaiken muutoksesta"

Ryhtyäkö jatkajaksi pahoin velkaantuneelle kotitilalle? – dokumentti pureutuu viljelijän ahdinkoon ja velvollisuudentuntoon