Mikrobiologi tyrmää ekopesuaineet ja ilmanraikastajat myrkyiksi – "Sehän on varsinainen pommi!" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Mikrobiologi tyrmää ekopesuaineet ja ilmanraikastajat myrkyiksi – "Sehän on varsinainen pommi!"

Mirja Salkinoja-Salosen mukaan jopa vauvojen pesuun tarkoitetut pesunesteet kannattaa jättää kauppaan. "Eihän näillä vauvaa pestä, vaan voidellaan kemikaaleilla."
Pexels
Mikrobiologi Mirja Salkinoja-Salonen esimerkiksi pyykinpesuaineissa on paljon haitallisiakin kemikaaleja. Pyykki kannattaa hänen mielestään pestä jauhemaisilla pesuaineilla tai veteen liuotetulla palasaippualla.

Videolla mikrobiologi ja emeritaprofessori Mirja Salkinoja-Salonen tarkastelee astianpesuainetta, jonka pulloon on isoin kirjaimin painettu sana "eco".

"Kehtaavat nimitellä tätä ekoksi, katsokaa mitä se sisältää! Ei vain yhtä vaan kahta desinfioivaa biosidia: bentsoisotiatsolonia ja metyyli-isotiatsolinonia. Ne ovat kaikkein haitallisimpia antibakteerisia kemikaaleja, mitä näissä voi olla", Salkinoja-Salonen sanoo tuohtuneena.

Monissa tiskiaineissa, pyykinpesuaineissa sekä muissa pesuaineissa on Salkinoja-Salosen mukaan todella herkistäviä ja allergisoivia kemikaaleja. Edes tuotteen lupaus ympäristöystävällisyydestä ei takaa Salkinoja-Salosen mukaan turvallisia raaka-aineita. Esimerkiksi siivouskemikaali voi aiheuttaa astmaa. Erityisen pahaa se on suihkepullossa, koska kemikaalit kulkeutuvat sitä käytettäessä helposti keuhkoihin.

Mikrobiologi ei suosittele hajustettujen pesuaineiden käyttöä.

"Kaikki hajusteet ovat haitallisia, yksikään niistä ei ole hyödyllinen. Ne reagoivat ilmassa olevan otsonin kanssa myrkyllisiksi tuotteiksi, joista tärkeimpiä ovat formaldehydi ja muut aldehydit sekä glyoksaali ja metyyliglyoksaali, jotka ovat kaikki hengitysmyrkyllisiä", Salkinoja-Salonen sanoo.

Sitruunaisena mainostettu pesuaine ei välttämättä sisällä lainkaan sitruunaa, vaan kemikaaleja, joilla on Salkinoja-Salosen mukaan huonoja terveysvaikutuksia.

Ilmanraikastajat mikrobiologi suosittele jättämään suosiolla ostamatta.

"Raikastajat eivät ole raikastajia vaan haisuaineita. Sehän on varsinainen pommi!"

Monissa nestemäisissä pesuaineissa on paljon vettä, jopa 90 prosenttia. Suuri veden määrä tarkoittaa myös runsaasti säilöntäaineita.

"Silloin pitää säilöä oikein reippaasti, ettei se ala kasvaa pöpöjä", Salkinoja-Salonen sanoo.

Mikrobiologin mukaan pesuaineissa voisi yleisesti ottaen olla puolet vähemmän vettä. Silloin aineen koostumus on siirappinen, mutta sitä tarvitsee vain teelusikallisen. Silti asiakkaat Salkinoja-Salosen mukaan ostavat mieluummin halvalla ison pullon.

"Ihmiset raahaavat vettä kotiinsa. Vesi maksaa ja painaa, ja se täytyy säilöä kemikaaleilla, muuten se pilaantuu. Siksi en osta pyykinpesuun muuta kuin jauhemaisia tuotteita, ne eivät pilaannu koskaan."

Edes vauvojen pesemiseen tarkoitetut aineet eivät saa Salkinoja-Saloselta puhtaita papereita.

"Kvarternäärinen amiini tappaa bakteereja, se on kaiken tappaja. Se jää iholle eli vauva kestosäilötään."

Videolla Salkinoja-Salonen tarkastelee toista pesunestettä huolellisesti. Osa pesevistä ainesosista on hänen mielestään hyviä, mutta soveltuvat paremmin tiskille kuin vauvoille.

"Eihän näillä vauvaa pestä, vaan voidellaan kemikaaleilla. Kyllä vauvalle paras olisi pelkkä vesi."

Millaisia pesuaineita Salkinoja-Salonen sitten suosittelee?

Maitohappo on luonnon oma happo ja Salkinoja-Salosen mukaan hyvä. Myös ruokasuola on myrkytön säilytysaine.

Esimerkiksi ionittomia tensidejä tulee taas välttää, sillä ne kulkeutuvat vesihöyryn mukana keuhkoihin.

Salkinoja-Salonen kehottaa välttämään hajusteita ja väriaineita. Hän itse pesee pyykkiään kuumaan veteen liuotetulla palasaippualla.

Mikrobiologi Salkinoja-Salosen tuotekohtaisiin arvioihin voi tutustua Youtube-sivustolle ladatuilla videoilla.

Videot on tuotettu maaliskuun alussa järjestettyä Arjen kemikaalit, uhka terveydelle -seminaaria varten yhteistyössä Terve Sisäilma ry:n ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Videoista kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lue lisää:

Arjen kemikaalit, uhka terveydelle -kanava Youtubessa

Lue lisää

Tukes varoittaa: Älä tilaa hyttyskarkottimeen myrkkytyynyjä ulkomailta

Tanskan kuluttajaneuvoston ilmapallotesti paljasti karun totuuden: Lähes puolet palloista sisälsi syöpävaarallisia kemikaaleja

Tässäkö syy ekovaatekiinnostukseen? Puuvillakilon tuottaminen vaatii viisi kiloa kemikaaleja

Käytä juhannusvihtasi viisaasti: Lämpimässä vedessä liotetusta vihdasta saa luonnollista pesuainetta