Ympäristö

Miten pitää toimia, jos näkee tiellä kuolleen eläimen? Näin poliisi vastaa

Suurriistaeläimistä ahma, ilves, karhu, saukko ja susi ovat tapauksesta riippumatta valtion omaisuutta.
Markku Vuorikari
Poliisitarkastaja huomauttaa, että tielle jäänyt mäyrä voi aiheuttaa vakavaa vaaraa liikenteelle, vaikka esimerkiksi rekalle siitä ei luultavasti vaaraa aiheudukaan.

Poliisihallituksen poliisitoimintayksikön poliisitarkastaja Ari Järvenpää muistuttaa, että tieliikennelain mukaan tielle ei saa jättää mitään sellaista, mikä voisi vaarantaa tai haitata liikennettä.

Hän nostaa esimerkiksi vaikka tielle jääneen mäyrän.

"Jos moottoripyörä ajaa siihen, siinä tulee todennäköisesti lähtö kaatumisen seurauksena", Järvenpää sanoo.

Järvenpää huomauttaa, että tielle jäänyt mäyrä voi aiheuttaa vakavaa vaaraa liikenteelle, vaikka esimerkiksi rekalle siitä ei luultavasti vaaraa aiheudukaan.

Jokaisen, joka havaitsee tiellä esteen, on pyrittävä se lain mukaan mahdollisuuksien mukaan poistamaan.

"Jos sitä ei pysty mitenkään poistamaan, siitä pitää ilmoittaa poliisille", hän sanoo.

Joskus tilanne voi olla sellainen, että tiellä oleva eläin ei varsinaisesti aiheuta vaaraa liikenteelle, mutta tilanne vaatii ihmisen puuttumista. Tällainen tilanne voi tulla eteen vaikka silloin, kun jänis on jäänyt auton alle ja vahingoittunut vakavasti.

"Jos eläimen hengissä pitäminen on kohtuutonta, sen saa silloin lopettaa", poliisitarkastaja sanoo.

Suurempien eläimien kanssa tulee toimia poliisitarkastajan mukaan hieman eri tavalla. Jos tien reunasta löytää vaikkapa kuolleen peuran, sitä ei missään nimessä saa heittää auton takakonttiin.

Järvenpää muistuttaa, että kuolleet riistaeläimet ovat alueen metsästysoikeuden haltijan omaisuutta. Mikäli kenelläkään ei ole sillä hetkellä tapahtuma-alueella metsästysoikeutta, kuollut eläin kuuluu valtiolle.

Suurriistaeläimistä ahma, ilves, karhu, saukko ja susi ovat tapauksesta riippumatta valtion omaisuutta. Kuolleesta ahmasta, ilveksestä, karhusta, saukosta tai sudesta tulee ilmoittaa Suomen riistakeskukselle, joka selvittää, ottaako riistatutkimusta tekevä tutkimuslaitos raadon tutkittavaksi.

Valtion omaisuudeksi luokitellut eläimet on säädetty direktiivissä uhanalaisiksi eläimiksi. Valtion omaisuutta ne ovat Järvenpään mukaan siksi, ettei näillä harvinaisilla eläimillä alettaisi harjoittamaan liiketoimintaa.

Jotta asiat eivät olisi liian yksinkertaisia, riistaeläimiin liittyy Järvenpään mukaan yksi poikkeus. Erityisesti keväisin vaikkapa mökkirantoihin ajautuu kuolleita hylkeitä. Tällöin sillä, jolle kuollut eläin aiheuttaa haittaa, on oikeus haudata tai hävittää hylje omalla kustannuksellaan.

"Aikaisemmin ihmiset soittelivat näistä pelastuslaitokselle. Nykyisellä lainsäädännöllä nämä menevät omalla kustannuksella haudattavaksi", Järvenpää sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääsiäisliikenne vilkkaimmillaan kiirastorstaina ja toisena pääsiäispäivänä, ajo-olosuhteita voi ennakoida Liikennetilanne-palvelusta

Metsästäjiltä tärkeää virka-apua

Poliisi: Ulkoministeri Soinin kimppuun yrittäneen miehen taustalta ei ole paljastunut järjestäytynyttä toimintaa