Ympäristö

MTK haluaisi leikata Varsinais-Suomen hirvikantaa

Alueellisen riistaneuvoston puheenjohtajan mielestä vaatimus on kohtuuton.
Jukka Pasonen
Hirvitiheydet vaihtelevat merkittävästi Varsinais-Suomen viidellä hirvitalousalueella.

Varsinais-Suomen alueellisen riistaneuvoston vuosiksi 2016–2017 asettamia hirvikanta­tavoitteita on muutettava, vaativat MTK-Varsinais-Suomi sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Niiden mielestä hirvikannan keskimääräisiä tiheystavoitteita on laskettava ja tavoitteeksi on asetettava keskimäärin 2,5 hirveä tuhannella hehtaarilla koko maakunnassa hieman paikallisia olosuhteita huomioiden.

MTK moittii, että riistaneuvoston tekemässä päätöksessä ei ole juuri lainkaan huomioitu maanomistajien edustajien sidosryhmätilaisuudessa tuomia näkökantoja hirvitiheyden säätelystä.

Alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja Martin Hägglund on selvillä MTK:n vaatimuksesta mutta ei näe sille perustetta.

”Vaatimus laskea hirvitiheys 2,5 hirveen tuhatta hehtaaria kohden koko maakunnassa on kohtuuton. Se puolittaisi pienen kannan puoleen nykyisestä.”

Riistaneuvoston linjauksen mukaan keskimääräinen hirvi­tiheystavoite nousisi kaikkien hirvitalousalueiden osalta verrattuna vuoden 2015 tavoitteisiin.

Hirvitiheydet vaihtelevat merkittävästi Varsinais-Suomen hirvitalousalueilla, joita on viisi.

”Rannikolla on enemmän hirviä kuin peltoalueilla. Näin on aina ollut”, Hägglund sanoo.

MTK:n kenttäpäällikkö Lasse Lahtinen huomauttaa, että hirvitiheyden kahtiajakoisuus rannikolla ja sisämaassa on ongelmallinen.

”Rannikon hirvet käyvät sisämaassa talviaikana laiduntamassa ja tekevät silloin tuhoa metsissä ja pelloilla.”

Lue lisää

Mielipide: Hirvi nähdään usein vain metsän vahinkoeläimenä – voisiko se olla perkaamattomissa taimikoissa mahdollisuus eikä uhka?

Erotammeko hirveä metsän puilta?

Yle uutiset: Varsinais-Suomen pelloille haettiin kipsikäsittelyä 7000 peltohehtaarin edestä – hakua jatketaan, sillä sateinen kevät viivästytti kylvöjä

Varsinais-Suomen MTK jakoi kevätkokouksessaan ansiomerkkejä