Ympäristö

MTK:n kimpaantui valvontamaksuista

MTK pitää kotieläintiloille kaavailtuja valvontamaksuja hyökkäyksenä koko elinkeinoa kohtaan. Maksun ei pitäisi koskea alle 500 eläinyksikön tiloja. Ympäristölupaakaan ei tarvittaisi alle 300 eläinyksikön tiloille.
Jaana Kankaanpää

MTK:n johtokunta raivostui ympäristöhallinnon kotieläintiloille kaavailemasta valvontamaksusta. Eilen kokoontunut johtokunta pitää maksua röyhkeänä hyökkäyksenä koko elinkeinoa kohtaan.

”Maaseudun yrittäjien oikeusturvaa on loukattu ja hyökätty koko ammattikuntaa kohtaan”, totesi MTK:n maitovaliokunnan puheenjohtaja Eero Isomaa .

Valvontamaksu perittäisiin kaikilta ympäristöluvan tarvitsevilta kotieläintiloilta ja turkistarhoilta. Esitys on syntynyt ympäristöministeriön kokoamassa, ympäristönsuojelulain uudistusta valmistelevassa työryhmässä.

Mielenosoitus mahdollinen

MTK ei ole saanut kunnon vastausta, miksi ympäristöhallinnon linja viljelijöitä kohtaan on kiristynyt kuluneen talven aikana.

”Kohta pitää lähteä maakunnista hieman isommalla porukalla hakemaan vastauksia”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila suunnitteli.

Hän pitää ympäristölupaprosessia kaikin puolin kalliina ja tehottomana: ”Kahden lypsyrobotin navetan ympäristöluvan käsittely voi kestää kolmekymmentä työpäivää. Kaksi päivää olisi hyväksyttävä käsittelyaika.”

MTK:n valtuuskunta koolla tänään

MTK:n valtuuskunta kokoontuu tänään keskiviikkona Helsingissä.

Valtuuskunnan erityisasiana on kolme ohjelma-asiakirjaa: yhteiskunnallinen vaikuttaminen, markkinavaikuttaminen ja järjestön kehittäminen.

Valtuuskunnan käsittelyn jälkeen ohjelmat menevät keskusteltavaksi MTK:n liittokokoukseen. Liittokokous järjestetään 28.–29. kesäkuuta Savonlinnassa.

Valtuuskunta valitsee puheenjohtajistonsa aina vuoden ensimmäisessä kokouksessaan. Nykyinen puheenjohtajisto Aarno Puttonen , Tiina Linnainmaa ja Tommi Lunttila ovat edelleen valtuuskunnan jäseniä ja siten mahdollisia valita uudelleen.

Lue lisää

Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet

Varhaisperunat ovat nyt vielä tavallistakin maukkaampia – pitkä aurinkoinen jakso kerrytti mukuloihin makua

Pohjoismaiden ja Baltian viljelijäjärjestöt vaativat EU-komissiolta toimia valkoposkihanhien kannansäätelyyn – siirrettävä metsästettäväksi lajiksi pikimmiten

Onko elintarvikkeiden tuonti todella välttämätöntä? Näin MTK:n toiminnanjohtaja kommentoi