Ympäristö

Näille hormonihäiriköille altistut arjessa - osaa kemikaaleista pystyy välttämään

Pikaruuan kääreissä, paistinpannuissa, tekstiileissä ja vaikka missä on kemikaaleja, joille altistuminen on terveydelle vaarallista.
Jaana Kankaanpää
Kuluttajien voi olla hankalaa säännöstellä altistumistaan terveydelle vaarallisille kemikaaleille. Tukes suosittelee välttämään turhaa kemikaalien käyttöä, kuten kosmetiikkaa lapsilla tai torjunta-aineita kotipihalla.

MT pyysi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesia nimeämään muutaman yleisen hormonihäirikön ja antamaan vinkkejä, miten kyseisiä kemikaaleja voi vältellä.

Ylitarkastaja Jaana Palomäen mukaan ruokaa tulisi säilyttää ainoastaan astioissa, jotka on tarkoitettu elintarvikkeiden säilytykseen. Uudet vaatteet ja muut tekstiilit olisi syytä pestä ennen käyttöön ottoa. Kasvinsuojelu­aineiden käyttöä kotipuutarhoissa kannattaa välttää.

Altistumista hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille voi yrittää vähentää myös valitsemalla tuotteita, joissa on EU:n ympäristömerkki tai pohjoismainen Joutsenmerkki.

”Kemikaalien osalta kannattaa aina harkita, mitkä kemikaalit ovat oikeasti arjessa tarpeen. Esimerkkejä näistä ovat huonetilojen hajusteet tai kosmetiikan käyttö lapsilla”, Palomäki luettelee.

Erityisesti raskaana olevien naisten kannattaa luopua kaikista turhista kemikaaleista.…

Suomalaisten hedelmällisyys heikkenee ja syövät lisääntyvät - syyksi epäillään hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja

Ftalaatit: Saippua, pakkausmateriaalit, vahat, maalit, tekstiilit. Pehmeästä muovista valmistettuja tuotteita on hyvä välttää, jollei niiden kemiallisesta koostumuksesta ole tietoa.

Bisfenoli A: Kuittipaperit, muoviset kulutustuotteet, kertakäyttö­astiat, säilyke- ja virvoitusjuomatölkkien sisäpinnoite. Ruuan kontaktimateriaaleille on asetettu pitoisuusrajat. Kielletty tutti­pulloissa. Kielletään lämpöpapereissa vuonna 2020. Muovisista juomapulloista kannattaa tarkistaa, etteivät ne sisällä tätä yhdistettä.

Nonyylifenolit (alkyylifenolietoksylaattien hajoamistuotteet): Pesuaineet, tekstiilien viimeistely. Kannattaa lukea pesuaineiden ainesosaluettelo ja välttää alkyylifenolietoksylaattia ja nonyyli­fenoleita. Jälkimmäisen käyttöä rajoitetaan pestävissä tekstiili­tavaroissa vuonna 2021.

Perfluoratut yhdisteet (PFC): Pikaruuan kääreet, vettä hylkivät tekstiilit, teflonpaistinpannut. Naarmuuntuneiden teflonpannujen käyttöä tulisi välttää.

Parabeenit: Käytetään säilöntäaineena kosmetiikassa, hygieniatuotteissa ja joskus myös elintarvikkeissa. Saattavat aiheuttaa kosketusallergiaa. Parabeeneilla on lievä estrogeeninen vaikutus ja ne saattavat lisätä rintasyövän riskiä.

Lähde: Tukes, Echa, THL
Lue lisää

Suomalaisten hedelmällisyys heikkenee ja syövät lisääntyvät - syyksi epäillään hormonitoimintaa häiritseviä kemikaaleja

THL: Kemikaalien terveysriskejä pitäisi arvioida seoksina eikä yksittäin – hormonihäiriköt erityisen haitallisia vauvoille

Tukes: Suomalaiset luulevat tietävänsä kemikaaliturvallisuudesta, mutta eivät tiedosta riskejä

Tummeli sisältää syöpävaarallista ainetta