Ympäristö

Pöllöt näkevät nälkää myyräkadon vuoksi

Myyriä syövät pöllöt ovat olleet tänä talvena kovilla. Myyräkannat ovat pienet koko maassa, mikä on ajanut pöllöjä pihojen talviruokintapaikoille. Heikkokuntoisimpia lintuja on toimitettu lintuhoitoloihin.
Markku Vuorikari

Esimerkiksi Heinolan Lintutarhalla ja Pyhtään lintuhoitolassa on hoidettu jo lukuisia nälkiintyneitä pöllöjä.

”Ensimmäiset tulivat meille jo syksyllä. Talven aikana ravintotilanne ei ole parantunut. Varsinkin kuluva maaliskuu on niille kovaa aikaa”, kertoo lintutarhanhoitaja Olli Vuori Heinolasta.

Luonnontieteelliseen keskusmuseoon on toimitettu runsaat parikymmentä kuollutta pöllöä, muun muassa kahdeksan helmipöllöä ja seitsemän lehtopöllöä.

Myyristä riippuvaisten lintujen ravintotilanne ei korjaudu hetkessä. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) mukaan myyräkannat alkavat runsastua Etelä- ja Keski-Suomessa vasta kesällä tai ensi syksynä, ja myyrähuippu koettaneen vasta ensi vuonna.

Pöllöjen nälkäkuolemat olivat huipussaan talvella 2010. Kyseessä oli pöllöjen pahin kuolontalvi 30 vuoteen.

Laki määrää auttamaan rauhoitettuja eläimiä

Lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista tai rauhoitettua eläintä on pyrittävä auttamaan.

Heinolan lintutarha on hoitanut lintuja jo 50 vuotta. Asiakkaana on vuosittain 200–250 lintua.

Pyhtään lintuhoitola on toiminut vuodesta 1999. Loukkaantuneita lintuja hoitavat mahdollisuuksien mukaan myös Korkeasaaren eläintarha, muut eläintarhat sekä yksityiset hoitolat eri puolilla maata.

Lue lisää

Talvimyrskyjen riepottelema lunni eksyi reitiltään satoja kilometrejä ja päätyi Sysmään – pelastui pedoilta kuin ihmeen kaupalla, lintuhoitolassa vieraalle maistuu Päijänteen muikku

Myyräkannat huipussaan Pohjanmaalla

Myyrät nakersivat perunat ja tulppaanien sipulit – lukijat raportoivat paikoin runsaista myyräkannoista

Pöllönpöntöstä paljastui raadontäyteinen varoitus metsänomistajille