Ympäristö

Paperista runsaat 70 prosenttia kierrätetään

Suomalaiset kierrättävät paperia ja kartonkia melko tunnollisesti. Valtaosa niistä viedään keräykseen ja osa poltetaan. Kaatopaikoille päätyy vain jokunen prosentti.
Markku Vuorikari

Suomessa kulutettavasta paperista noin 74 prosenttia kierrätetään. Asukastiheyteen nähden määrä on huipputasoa, kertoo johtaja Karel Nieminen Paperinkeräys Oy:stä.

Loput paperista palaa kotitalouksien tulisijoissa tai polttolaitoksilla ja osa päätyy kompostoitavaksi biojätteen käärinpaperina. Kaatopaikalle kulkeutuu Niemisen arvion mukaan vain joitakin prosentteja.

Uuden jätelain mukainen tuottajavastuu laajenee ensi vuonna koskemaan myös paperituotteita. Lakimuutos ei Niemisen mukaan näy kuluttajalle mitenkään, eikä luultavasti tehosta paperinkierrätystä nykyisestä. Kierrätysprosentin nostaminen tulisi kalliiksi ja näkyisi esimerkiksi lehtien hinnoissa.

Yksi tehdas syö kaiken kierrätyspaperin

Suomalainen keräyspaperi on maailman puhtainta. Lajittelu on kuluttajilla selkärangassa ja kierrätettävä paperikin on valtaosin valmistettu neitseellisestä kuidusta. Siksi se on erinomaista raaka-ainetta paperiteollisuudelle.

Paperinkeräyksen pääasiakas on UPM:n Kaipolan tehdas, joka syö lähes kaiken kotitalouksista kerättävän paperin. Lajiteltua sanomalehtipaperia menee jonkin verran myös eristeteollisuuden käyttöön.

Kierrätyskuitujen osalta kotimaan kysyntä ja tarjonta ovat pitkälti tasapainossa. Ajoittain Paperinkeräys Oy vie paperijätettä myös Ruotsiin Stora Enson tehtaalle. Keräyskartongista puolestaan valmistetaan Suomessa hylsykartonkia.

Alan johtavana toimijana Paperinkeräys Oy käsittelee vuosittain 300 000 tonnia paperia, kartonkia ja pahvia. Liiketoiminnan haasteena on paperinkulutuksen tasainen väheneminen.

Lue lisää

Arvio: Metsäjätti kuvaa komeasti ystävyyttä ja tavallisten ihmisten taistelua markkinavoimien puristuksessa, mutta kiintyy välillä liikaakin päähenkilöönsä

UPM:n Kaipola ei jää viimeiseksi suljettavaksi tehtaaksi, Vesa Vihriälä varoittaa

Muistathan: Serpentiini ei kuulu paperinkeräykseen, eikä foliopallo metallinkeräykseen

Tiesitkö: Joulupaperit sekajätteeseen, ei kierrätysastiaan