Ympäristö

Pohjavesitilanne vaihtelee rajusti eri puolilla maata

Pohjavesitilanne on heikko etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa.
Lapissa pintaveden lämpötilat olivat paikoin jopa poikkeuksellisen tai ennätyksellisen korkeita.

Sateinen elokuu nosti pohjavedet keskiarvoja korkeammalle, kertoo Suomen ympäristökeskus (Syke). Nyt pohjavedet ovat kuitenkin monin paikoin laskeneet.

Pohjavesitilanne on heikko etenkin Etelä- ja Lounais-Suomessa: kaivon pohjat voivat haja-asutusalueella häämöttää. Merivesi on myös tällä hetkellä niin matalalla, että Salossa joenpinta painui harvinaisen alas.

Etelässä on syksyn mittaan paistateltu pilvettömän kuulaassa syyssäässä. Lapissa taas ropisi tavanomaista enemmän, noin puolitoistakertaisesti syyskuun tavanomaiseen sademäärään nähden.

Lounais-Suomessa vettä ripsi erityisen verkkaisesti. Alueella satoi alle puolet syyskuun keskimääräisestä sademäärästä: noin 30 milliä.

Kuun lopussa pilvet kuitenkin levittäytyivät tasaisemmin Suomen ylle: syyskuun viimeisten päivien vesisateet käänsivät vedenkorkeudet nousuun lähes koko maassa.

Esimerkiksi Inarijärvi, Lokka ja Kitkajärvi olivat syyskuun loppuessa edelleen selvästi ajankohdan tavanomaista tasoa korkeammalla. Myös esimerkiksi Saimaa on edelleen tavanomaista korkeammalla.

Järvien pinnat ovat Lapissa ja Itä-Suomessa edelleen monin paikoin edelleen korkealla, mutta pääosin hitaassa laskussa.

Paikoin heikkoon pohjavesitilanteeseen ei ole tiedossa pikaista helpotusta: ”Sateita ei ole näkyvissä ainakaan seuraavaan viikkoon”, kertoo Syken tutkija Kalle Sippel.

”Kuivaksi menee varsinkin Lounais- ja Varsinais-Suomessa.”

Vesitilanne näyttää poikkeukselliselta – etenkin jos lisää vettä ei saada.

”Jos ennen talvea ei tule sateita, tilanne voi olla huolestuttava”, Sippel sanoo.

Pintavedet ovat pysyneet syksyllä tavallista lämpimämpinä. Kuukauden lopulla veden lämpötilat jopa poikkeuksellisesti nousivat – kiitos lämpimän sään.

Syyskuun päättyessä pintaveden lämpötilat olivat yleisesti pari astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampia. Maan pohjoisosassa rohkeat uimarit saattoivat kastautua 2–4 astetta tavanomaista lämpimämmässä vedessä.

Lue lisää

Suomella on hallussaan satumainen aarre: Runsaiden vesivarojen ansiosta maataloutemme voisi olla hyvinkin karjatalousvaltaista, linjaa professori

Suomalaisen kahvin maun salaisuus piilee hanavedessä — ulkomailla kotimainen kahvi saattaa maistua aivan erilaiselta

Juomavettä voi hakea lähteestä Jyväskylässä – kaupunki ylläpitää kahta lähdettä ja tarkkailee niiden laatua

”Metsien kiertoaikoja voitaisiin pidentää 10–20 vuodella”, sanoo Syken pääjohtaja Leif Schulman Aarteen haastattelussa