Pohjois-Karjalan ensimmäinen karhu kaatui kello 4.32 – poikkeuslupia on maakuntaan myönnetty yhteensä 87 - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Pohjois-Karjalan ensimmäinen karhu kaatui kello 4.32 – poikkeuslupia on maakuntaan myönnetty yhteensä 87

Karhujahti alkoi tänään, seinäjokelainen Hans Britwin ampui ison uroskarhun Lieksassa kello 5.48.
Harri Mäenpää
Seinäjokelainen Hans Britwin ampui karhujahdin aloituksessa uroskarhun, jonka etukäpälän leveys oli 16 senttiä. Britwinin kasvattama jämtlanninpystykorva Riskunmetsä Iita pääsi tekemään tuttavuutta kuolleeseen karhuun. Lieksalainen Veikko Hakkarainen vastasi jahdin järjestelyistä.

Karhunmetsästäjät eivät nukkuneet lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pitkään. Hans Britwin asettui passiin kantatien 73 läheisyyteen Lieksassa kello 4.30. "Kuulin vain yhden rasahduksen ja näin tumman hahmon, joka oli karhu", kertaa Britwin tilanteen kehittymistä. Britwin ampui kaksi laukausta, ensimmäinen tipautti karhun istualleen ja toinen laukaus varmisti karhun kellistymisen lähes samoille sijoille.

Britwinin ja seurueen muiden ulkopaikkakuntalaisten metsästäjien jahdin ennakkotiedustelut olivat lieksalaisen Veikko Hakkaraisen harteilla. Seurue on käynyt Hakkaraisen vieraana karhujahdissa jo useana vuonna.

"Ei täältä osaa poiskaan olla", sanoo karhun viisi vuotta sitten ampunut hausjärveläinen Matti Kaartinen.

Aamupäivällä kymmenen karhuja oli kaadettu Pohjois-Karjalassa yhteensä 15, iltaa kohden luvat varmasti hupenivat lisää. Jahti alkoi odotusten mukaisesti vauhdilla, sanoo Pohjois-Karjalassa karhunmetsästystä ohjaava ja koordinoiva lieksalainen Matti Törrönen.

Kaadon jälkeen karhujahdin alueellinen johtaja käy tarkastamassa jokaisen kaadetun karhun. Naaraskarhujen osalta varmistetaan, että niillä ei ole ollut pentuja tänä vuonna. Erauspennuiksi ilmoitetut karhut tarkastetaan ja varmistetaan, että kyseessä ei ole alle vuoden ikäinen pentu. Tämän lisäksi käydään jahdin kulku ylipäätään läpi.

Koko maahan Suomen riistakeskus myönsi yhteensä 170 poikkeuslupaa kannanhoidolliseen metsästykseen. Poronhoitoalueella voi kaataa alueellisen kiintiön nojalla 85 karhua.

Eniten lupamäärä kasvoi Pohjois-Karjalassa. Törrösen mukaan karhukanta on maakunnassa vahva, eikä 87 poikkeuslupaa sitä vielä leikkaa.

Luonnonvarakeskuksen karhukanta-arvion mukaan Suomen karhukanta on runsastunut edellisvuoteen verrattuna. Kasvua on tapahtunut erityisesti itäisessä Suomessa. Metsissä liikkuu noin 1 700 vuotta vanhempaa karhua ja tänä vuonna syntyneet pennut. Viime metsästyskaudella saaliiksi saatiin 179 karhua.

Lue lisää

Tukes myönsi poikkeusluvan porkkanakemppien torjunta-aineelle – sallittu jäämien enimmäismäärä nousee kymmenkertaiseksi

Ulkomailla ei aina ymmärretä Sibeliusta – Silloin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saa selittää, että säveltäjänero oli myös masentunut alkoholisti

Lukijalta: Miksi hirvien kaatolupia ei myönnetä huomattavasti enemmän? Eräs kansanedustaja kertoi minulle syyn selkokielellä

Runsas hirvikanta on moniongelmainen