Ympäristö

Pohjois-Suomessa kelkkaillaan luvatta suojelualueilla

Metsähallitus on huolissaan luvattoman moottorikelkkailun yleistymisestä Pohjois-Suomen suojelualueilla. Luvattomaan maastoliikenteeseen voi liittyä vakavaa metsästysrikollisuutta.
Markku Vuorikari

Moottorikelkkailu ilman lupaa suoalueilla ja suojelukohteilla näyttää yleistyneen Pohjois-Suomessa, Metsähallitus kertoo. Viime aikojen tapahtumat ovat osoittaneet, että luvattomaan maastoliikenteeseen voi liittyä vakavaa metsästysrikollisuutta.

Maastoliikenne kuten moottorikelkkailu vaatii aina maanomistajan luvan. Metsähallitus on järjestänyt valtion alueille moottorikelkkauria, joille voi lunastaa uralupia. Nekin oikeuttavat kelkkailemaan vain merkityillä urilla.

”Huolestuttava suuntaus on se, että laajat suo- ja suojelualueet houkuttelevat kelkkailijoita puoleensa. Täysin luvatonta touhua”, erätarkastaja Markus Aho toteaa.

Luvattomasti on kelkkailtu esimerkiksi eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata. Villistä kelkkailusta herää helposti kysymys, millä tarkoitusperillä maastossa on liikuttu. Ilman lupaa kelkkailevat saattavat syyllistyä vakaviin metsästysrikoksiin.

Myös vapaa-ajallaan moottorikelkkailua harrastavat saattavat ajella ilman lupaa. Syynä on joko piittaamattomuus tai ymmärtämättömyys.

Moottorikelkkailua valvovia viranomaisia ovat poliisi, rajavartiolaitos ja Metsähallituksen erätarkastajat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moottorikelkkakausi alkaa pian – kaksi asiaa kannattaa hoitaa kuntoon, jos et halua kallista laskua

Moottorikelkkaväylät kaipaavat kuuden miljoonan euron kunnostusta – rahoitus kelkkailijoilta käyttömäärän mukaan?

Nyt ei mennyt putkeen: Valvonta paljasti useita kypärättömiä kelkkailijoita, rekisteröimättömiä kelkkoja ja kännissä ajelua