Ympäristö

Poikkeusluvilla on ammuttu tähän mennessä kahdeksan sutta poronhoitoalueen ulkopuolella

Suomen riistakeskus oli tiistaihin mennessä myöntänyt luvat yhteensä 21 suden kaatamiseen.
Markku Vuorikari
Päätökset poikkeuslupahakemuksista on luettavissa kolmen päivän kuluttua päätöshetkestä suurpetopoikkeusluvat.riista.fi -sivustolta.

Eniten poikkeuslupia on myönnetty Pohjois-Karjalaan, yhteensä kahdeksan. Pohjois-Savoon, Etelä-­Hämeeseen, Kainuuseen ja Pohjois-Hämeeseen lupia on myönnetty yksi ja Kaakkois-­Suomeen kaksi, kertoo Suomen riistakeskuksen julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen.

Yksi poikkeuslupa voi sisältää luvan metsästää useamman kuin yhden eläimen. Myönnetyillä 14 poikkeusluvalla on sallittua kaataa yhteensä 21 sutta.

Suden kaatokiintiö poronhoitoalueen ulkopuolella on 53 sutta.

Isossa osassa poikkeuslupahakemuksia hakija on anonut lupaa ampua useampia susia. Lupa on tyypillisesti myönnetty 1–2 suden tappamiseen, sanoo Härkönen.

Yhteensä tammikuun aikana jätetyissä poikkeuslupahakemuksissa on anottu lupaa sadan suden tappamiseen. Osa jätetyistä hakemuksista on vielä käsittelemättä.

”Hakemuksiin pyydetään melko usein lisäselvityksiä, eli esimerkiksi dokumentoitua tietoa pihakäyntien määristä tai susien takia järjestetyistä koulu­kyydeistä. Hakemus­tietojen tulee olla täsmällisiä”, kuvailee Härkönen.

Päätöksen tueksi tietoja haetaan myös Tassu-suurpeto­havaintojärjestelmästä sekä vahinkorekisteristä.­

Lue lisää

Suomen luonnonsuojeluliitto: Susikanta on liian pieni yleiseen metsästykseen

Metsäpaloriskin ennakoidaan kasvavan tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen takia – suurpalojen riski on olemassa myös Suomessa

Metsänomistajat ja metsästäjät marssivat ulos Evon tiedekansallispuistoa valmistelevasta työryhmästä

Hallinto-oikeus hylkäsi luonnonsuojeluliiton valituksen Tohmajärven hanhiluvasta – 12 viljelijän lupa oli ensimmäinen viime toukokuussa myönnetty ampumislupa