Ympäristö

Poliisitarkastaja: susihavaintoihin reagointi on tapauskohtaista - "Suomi on erilainen eri paikoissa"

Tarkkaa ohjeistusta vaihtelevien tilanteiden varalle olisi vaikeaa ellei mahdotonta tehdä, sanoo poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta.
Pekka Fali
Poliisi harkitsee tapauskohtaisesti, antavatko susihavainnot aihetta toimiin.

Susihavaintoihin suhtautuminen on aina tapauskohtaista ja paikalliseen poliisipäällystöön kuuluvan yleisjohtajan harkinnassa, kertoo poliisitarkastaja Ari Järvenpää Poliisihallituksesta.

Poliisilain mukaan poliisilla on oikeus ottaa kiinni ja vasta viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle, terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle.

Eduskunnan oikeusasiamies linjasi vuonna 2004, että laki tarkoittaa lähinnä vastaamista sellaisiin vaaratilanteisiin, joissa ei ole aikaa selvittää metsästyslain tai -asetusten soveltamisedellytyksiä.

Tarkkaa ohjeistusta vaihteleviin tilanteisiin olisi Järvenpään mielestä erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta tehdä.

"Moni asia vaatii ohjausta, mutta Suomi on erilainen eri paikoissa."

Esimerkiksi poronhoitoalueella on aivan erityiset säännöt, sillä siellä susia saa metsästää vahinkojen ehkäisemiseksi lokakuun alusta maaliskuun loppuun riistanhoitopiirin erityisluvalla. Häirikkösusille voidaan myöntää tappolupia tuon ajan ulkopuolellakin.

Maaseutu ja taajamat eroavat siinä, että maaseudulla pedot uhkaavat usein omaisuutta, kuten karjaa. Taajamissa etusijalla on ihmisten pelko.

Onko aiheetonkin pelko poliisille syy rientää paikalle tuomaan turvallisuuden tunnetta?

"Onhan sekin totta, ettei poliisi voi mennä sen mukaan, kuka koviten huutaa. Muuten pikkutiet olisivat tutkia täynnä", Järvenpää toteaa.

Eläinten määrän rajoittaminen ei kuulu poliisille, Järvenpää korostaa.

"Poliisin tehtävänä on reagoiminen sellaisiin nopeasti yhä uhkaavammaksi kehittyviin, ihmisen hengelle tai terveydelle vaaraa aiheuttaviin, tai omaisuudelle huomattavaa vaaraa aiheuttaviin tilanteisiin, joissa ei ole aikaa selvittää metsästyslain tai -asetusten soveltamisedellytyksiä."

Ennen päätöstä poliisin yleisjohtajalla on käytettävissä useimmiten myös riistakeskuksen asiantuntijan arvio tilanteesta.

Lue myös:

Susi kävi ehkä Vantaalla, poliisipartio valvoi koulumatkoja

Lue lisää

Yle uutiset: Susi iski lammastilalle Keuruulla – kyseessä luultavasti sama yksilö, joka on nähty alueella aiemminkin

Petoyhdyshenkilö: "Uusia susihavaintoja ei ole kertynyt" – Kalajoen seudulla susia havaittiin viimeksi noin kuukausi sitten, keväällä havaintoja karttui viikoittain

Sudet iskivät lammaslaumaan ankarasti viime kesänä: laitumelle vietiin yli 70 lammasta, kotiin saatiin 24 – Letolla laidunnetaan taas

Rasvainen supikoira kiinnostaa ahmaa ravintona – levittäytyvän ahmakannan odotetaan leikkaavan supikoirien määrää