Ympäristö

Polkupyörästä tuli suomalaisten metsäkulkupeli

Suomen Latu järjestää maastopyöräilykiertueen 15 paikkakunnalla.
Markku Pulkkinen
Jokamiehenoikeudet sallivat maastossa kulkemisen polkupyörällä.

Yhä useampi suomalainen ottaa polkupyörän alleen lähtiessään metsään. Maastopyöräilystä on Suomen Ladun mukaan tullut koko kansan ulkoilulaji, ja Suomen olosuhteisiin luontoympäristössä pyöräily sen mukaan sopiikin erityisen hyvin.

”Jokaisella on metsä vieressä tai ainakin pyöräilymatkan päässä kotoa. Jokamiehenoikeuksien ansiosta metsät ovat täynnä polkuja ja toisaalta maastojen korkeuserotkin ovat meillä inhimillisiä”, toteaa maastopyöräilyn lajivastaava Tiina Riikonen Suomen Ladusta.

Lajin suosion nousu näkyy nyt metsäpolkujen lisäksi myös pyöräkaupoissa ja monenlaisissa maastopyöräilytapahtumissa.

Ympärivuotisen lajin harrastajamäärä on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

“Monissa maissa maastopyöräilyä markkinoidaan edelleen lähinnä vaativana vauhtilajina tai jopa extreme-urheiluna. Suomessa on jo oivallettu, että maastopyöräily sopii ihan tavalliselle ihmiselle, niin ulkoiluun, retkeilyyn kuin kovempaankin sporttiin", kertoo maastopyöräliike R-Techin yrittäjä Mikko Norvasto.

Riikosen mukaan maastopyöräilyn harrastamiseen on monia hyviä syitä.

”Maastopyöräily lepuuttaa mieltä ja virkistää, mutta samanaikaisesti se on tehokasta kuntoilua koko keholle. Fillarointi metsän siimeksessä – yksin tai yhdessä – antaa iloa elämään ja energiaa arkeen."

Suomen Latu järjestää 15 paikkakunnalle pysähtyvän maastopyöräilykiertueen.

Maastopyöräily tutuksi -kiertueella ihmisille tarjotaan mahdollisuus tutustua lajiin itse kokeilemalla. Kiertueen kohteissa tarjolla on opastusta lajin pariin. Osallistujien käytettävissä on 12 laadukasta maastopyörää.

Kiertue on suunnattu aikuisille ja erityisesti uusille kokeilijoille.

Tapahtumaan pitää ilmoittautua paikalliselle Suomen Ladun jäsenyhdistykselle.

Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät säännöllisesti myös ohjattuja yhteislenkkejä ja -retkiä, joista löytää lisätietoa yhdistysten kautta.

Lue lisää

Maastopyöräilijän ampunut metsästäjä tuomittiin ehdolliseen vankeuteen

Metsästyskieltojen tarve vilkkailla retkeilyalueilla selvitetään – kelkkareiteillä lisääntynyt pyöräily on turvallisuusriski

Poliisi: Metsästäjän epäillään ampuneen vahingossa maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella

Nukkuminen ulkona vie luonnon lempeään syleilyyn – "Retkeilyssä on hyvä edetä pienin askelin ja pohtia, mikä tuntuu mukavalta"