Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Ympäristö

Poronhoitoalueelle 15 suden lisäkiintiö

Poronhoitoalueelle on myönnetty lupa 15 suden tappamiseen maa- ja metsätalousministeriön (MMM) asetuksella. Lisäkiintiön on tarkoitus vähentää porotalouden susivahinkoja.
Jaana Kankaanpää
Poro, metsä, talvi.

Asetus toteuttaa myös hallitusohjelman linjausta, jonka mukaan riistalajien aiheuttamat vahingot on säilytettävä hyväksyttävällä tasolla.

Suurpetojen aiheuttamista vahingoista yli 90 prosenttia aiheutuu porotaloudelle. Suden aiheuttamat porovahingot ovat viime vuosina kasvaneet rajusti. Karhun ja ilveksen vahingot ovat vähentyneet.

Kuluvan vuoden alusta asti sudet ovat aiheuttaneet erittäin merkittäviä vahinkoja ja lähes päivittäin löytyy suden tappamia poroja.

Metsästys ainoa keino hillitä tuhoja

Suden tappamia poroja on löytynyt tänä vuonna jo noin 170 eli sudet ovat aiheuttaneet 170 000 euron vahingot porotaloudelle kahdessa kuukaudessa.

Poronhoitoalueen susi aiheuttaa 55–60 kertaa suuremmat kustannukset kuin muualla elävä susi. Tämä johtuu siitä, että poro on sudelle helppo saalis ja niitä on paljon.

Sudet pysyvät poroelojen lähellä hyvän ravintotilanteen takia. Vapaasti laiduntavien porojen suojaus on käytännössä mahdotonta.

Asetus kumoaa metsästysvuodeksi 2011–2012 annetun MMM:n asetuksen, jossa poikkeusluvilla sallittiin 20 suden tappo. Näistä luvista 18 käytettiin poronhoitoalueella ja kaksi muualla Suomessa.

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen (RKTL) arvion mukaan Suomessa on nyt 150–165 sutta, joista 20–25 esiintyy poronhoitoalueella. Jos mukaan lasketaan Suomen ja Venäjän rajan molemmin puolin liikkuvat susilaumat ja parit kokonaisuudessaan, lukumääräksi saadaan 180–210 sutta.

Luvat myöntää Suomen riistakeskus hakemusten perusteella. Suomen susikannan hoitosuunnitelman mukaan tavoitteena ei ole lisätä poronhoitoalueen susikantaa.

Lue lisää

Ahmakanta on vahvistunut 20 viime vuoden aikana – Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan eläinmäärä oli kevättalvella 390–400 yksilöä

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Metsästäjäliitto: Sudenmetsästyksen voitava jatkua maaliskuun loppuun – "Lisääntymisaikaa ei ole tarpeen erityisesti huomioida"