Puhdasta suomalaista ruokaa kelpaa mutustella - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Puhdasta suomalaista ruokaa kelpaa mutustella

Suomessa tuotetut elintarvikkeet saivat puhtaat paperit Euroopan kasvinsuojeluaineiden jäämävalvonnoissa. Yhtään suomalaista elintarviketta vei vedetty jäämien takia markkinoilta vuonna 2011. Myös Norjan, Tanskan, Latvian ja Slovakian elintarvikkeet pärjäsivät seurannassa.
Markku Vuorikari

Euroopan elintarvikevirasto Efsa julkaisi torstaina laajan raportin vuoden 2011 elintarvikevalvontojen tuloksista kaikissa EU- ja ETA-maissa. Mukana on tiedot lähes 80 000 valvontanäytteestä ja yli 800 torjunta-aineesta.

Suomalaiset elintarvikkeet ovat EU:n puhtaimpien joukossa. Torjunta-ainejäämiä selvittäneissä valvonnoissa suomalaisista tuotteista ei löytynyt vuonna 2011 yhtään tapausta, jossa pitoisuus olisi ylittänyt sallitut rajat.

Tulos on samansuuntainen kuin aikaisemmissa tutkimuksissa.

Puhtaat paperit saivat myös Tanskan, Latvian, Slovakian ja EU:n ulkopuolisen Norjan tuotteet.

EU:ssa tuotetuista elintarvikkeista vajaa prosentti sisälsi torjunta-aineiden jäämiä sallittua enemmän. Isoa terveysriskiä niistä ei silti ollut, mutta varotoimena tuotteet vedettiin markkinoilta.

EU-maista eniten jäämiä löydettiin kyproslaisista tuotteista. Lähes joka kymmenes saarivaltion tuote ylitti lain mukaiset raja-arvot. Keskimääräistä enemmän jäämiä löytyi myös Maltan, Bulgarian ja Portugalin tuotteista.

Heikoin tilanne on edellisvuosien tapaan kolmansista maista tuoduissa elintarvikkeissa. Yli 60 prosenttia Vietnamista tulleista pippureista jäi kiinni valvonnassa.

Efsan raportin mukaan vain muutama näyte sisälsi niin paljon jäämiä, että niiden runsas käyttö saattaisi olla vaaraksi terveydelle.

VEIKKO NIITTYMAA

Lue lisää

Tukes kehottaa välttämään muurahaismyrkkyjen käyttöä – voi tappaa pölyttäjiä

Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia

Ruotsissa palaa jo, onko Suomen niukoissa metsäpaloissa ollut myös hyvää tuuria mukana?

Rakin Kotkan ekosaaressa pidetään viikinkipitoja ja heitetään kirvestä – matkailupalvelut pyörivät aurinkovoimalla