Radiopannat hankaavat petojen kauloihin märkiviä haavoja - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Radiopannat hankaavat petojen kauloihin märkiviä haavoja

Karhuille ja susille asennetut radiopannat ovat aiheuttaneet pedoille vammoja. Pantojen on todettu hankaavan petojen kaulaan avohaavoja. MT:n lukija Antti Tarkkala Orivedeltä vertaa pannoitusta eläinrääkkäykseen.
Tuomas Kahilaniemi

Tuorein tapaus on Orivedellä metsästystapaturman yhteydessä ammutun karhun kaula. Metsästäjä ampui pantakarhun, kun se hyökkäsi kahden metsästäjän kimppuun.

Kun karhua tutkittiin, havaittiin, että karva oli lähtenyt pannan alta ja karvattomassa nahkassa oli syvä haava. Vammat tulivat selvästi näkyviin pantaa poistettaessa.

”Itse olin mukana susijahdissa 2007 Längelmäen ja Kuhmoisten rajamailla, kun pantasusi Ursa ammuttiin laillisessa jahdissa. Suden pannan alus kaulassa oli karvaton ja märkivän tulehduksen vallassa. Suden panta haittaa huomattavasti sen saalistusta, ja näin ollen koirat tulevat tarpeeseen pelastamaan suden nälkäkuolemalta”, Antti Tarkkala kirjoittaa.

Kirjoittaja toteaa, että karhun pannoitus on erityisen ongelmallista karhun pään muodon vuoksi. Panta on laitettava hyvin tiukalle, jotta se pysyisi kaulassa.

Tarkkalan kirjoitus löytyy perjantaina MT:n lukijapalstalta.

Lue lisää

Suomalaisten suurpetoja kohtaan tuntema pelko on lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana – eniten pelottaa karhukohtaaminen

Metsästäjäliitto ajaa kansalaisaloitteella suden kannanhoidollista metsästystä

Sudet tappoivat kolmekymmentä lammasta Kalajoella – jättivät saaliinsa metsään kitumaan

MTK esittää karhulupakiintiön kasvattamista tiheimmän kannan alueilla – tarkoitus pitää aiheutuneet vahingot kohtuullisina