Ympäristö

Radiopannat hankaavat petojen kauloihin märkiviä haavoja

Karhuille ja susille asennetut radiopannat ovat aiheuttaneet pedoille vammoja. Pantojen on todettu hankaavan petojen kaulaan avohaavoja. MT:n lukija Antti Tarkkala Orivedeltä vertaa pannoitusta eläinrääkkäykseen.
Tuomas Kahilaniemi

Tuorein tapaus on Orivedellä metsästystapaturman yhteydessä ammutun karhun kaula. Metsästäjä ampui pantakarhun, kun se hyökkäsi kahden metsästäjän kimppuun.

Kun karhua tutkittiin, havaittiin, että karva oli lähtenyt pannan alta ja karvattomassa nahkassa oli syvä haava. Vammat tulivat selvästi näkyviin pantaa poistettaessa.

”Itse olin mukana susijahdissa 2007 Längelmäen ja Kuhmoisten rajamailla, kun pantasusi Ursa ammuttiin laillisessa jahdissa. Suden pannan alus kaulassa oli karvaton ja märkivän tulehduksen vallassa. Suden panta haittaa huomattavasti sen saalistusta, ja näin ollen koirat tulevat tarpeeseen pelastamaan suden nälkäkuolemalta”, Antti Tarkkala kirjoittaa.

Kirjoittaja toteaa, että karhun pannoitus on erityisen ongelmallista karhun pään muodon vuoksi. Panta on laitettava hyvin tiukalle, jotta se pysyisi kaulassa.

Tarkkalan kirjoitus löytyy perjantaina MT:n lukijapalstalta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

228 poikkeuslupaa karhun metsästykseen

Video: Metsän herra löysi supiloukun, palasi parin tunnin päästä ja teki loukusta selvää

Kaleva: 28 lammasta kuoli susien hyökkäyksessä Siikalatvan Pulkkilassa