Ympäristö

Raivotautia vastaan: rokotteiden lentolevitys alkaa

Kaakkoisrajan pintaan levitetään keskiviikosta alkaen lentäen rabiesrokotetta. Vuosittainen torjuntakampanja kestää viisi viikkoa.
Markku Vuorikari

Alueelle levitetään yhteensä 180‑000 syöttirokotetta. Näin torjutaan raivotaudin eli rabieksen leviämistä pienpetojen mukana, Evira tiedottaa maanantaina.

Raivotautia ei ole tavattu Suomessa vuoden 1990 jälkeen, mikä on muun muassa vuosittaisten rokotelevitysten ansiota.

Rokotteet levitetään kaakkoisrajalle kahdelle vyöhykkeelle. Ilomantsin ja Virolahden välillä levitysalue on leveydeltään noin 40 kilometriä. Suomenlahdelta Pyhtäälle ulottuvalla rajaosuudella vyöhyke on 20 kilometriä leveä.

Lentoja tehdään keskiviikosta alkaen noin viiden viikon ajan päivittäin kello 7—21. Levitys alkaa pohjoisesta käsin.

Jätä syötit rauhaan

"Syötit tulee jättää maastossa rauhaan, jotta pienpedot eivät jätä niitä syömättä ihmisen hajun vuoksi. Jos syöttejä löytyy runsaasti hyvin pieneltä alueelta tai asuintalojen pihapiiristä, asiasta on hyvä ilmoittaa Eviraan", ohjeistaa erikoistutkija Tiina Nokireki Evirasta.

Syöttirokotteet ovat noin 5 x 4,5 x 1,5 cm:n kokoisia ruskeita paloja, jotka painavat noin 30 grammaa. Ne haisevat voimakkaasti kalauutteelta. Varsinainen nestemäinen rokote on foliokapselissa syöttien sisällä.

Syötit pudotetaan 60—70 metrin välein. Niitä ei pudoteta pihoille, asutuskeskuksiin eikä vesistöihin. Jos syötti on pudonnut asutuksen lähelle, sen voi siirtää suojakäsineitä käyttäen metsän reunaan tai muuhun suojaisaan paikkaan.

Marjoja ja sieniä voi levitysalueelta kerätä, mutta koirat kannattaa pitää niistä erossa. Rokotekapselien syöminen on aiheuttanut joillekin koirille oksentelua ja huonovointisuutta.

Mahdollisista haitoista tulee tehdä haittavaikutusilmoitus Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan.

Evira tarvitsee kuolleita eläimiä tutkimuksiin

Eviran asiantuntijat tarvitsevat rokotusalueelta ja sen läheisyydestä metsästettyjä tai muuten kuolleita kettuja, supikoiria ja muita pienpetoja seurantatutkimuksiin. Niiden perusteella seurataan rokotesuojan kattavuutta ja raivotaudin mahdollista esiintymistä.

Näytteet lähetetään Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikköön Ouluun. Tutkimukset ja näytteiden lähetys Matkahuollon pakettina ovat maksuttomia.

Yleensäkin jos luonnossa kohtaa omituisesti käyttäytyvän supikoiran, ketun tai muun petoeläimen, siitä tulee ilmoittaa heti kunnan- tai läänineläinlääkärille tai poliisille. Näin eläin saadaan toimitettua Eviraan tutkittavaksi.

Eviran verkkosivuilla on lisätietoa rabieksesta ja sen torjunnasta.

Lue lisää

Näädän rautapyynti pitäisi aloittaa vasta marraskuussa, suosittelee Metsästäjäliitto

Kalauutteen hajuisia syöttejä putoilee taivaalta – Raivotaudin syöttirokotteiden lentolevitykset käynnistyvät taas kaakkoisrajalla

Ympäristöministeri Mikkonen tarttuu karhukohuun: "Pienpetojen pyydystykseen tarkoitetuista jalkaraudoista tulee päästä eroon"

Supikoiraa pidetään syystä pahana pesärosvona – keinopesätutkimuksessa siitä tuli havaintoja pääkaupunkiseudulla kaksi kertaa enemmän kuin ketusta