Ympäristö

Ranta-asukkaan painajainen: turvelautat tukkivat järven

Tämän vuoden asuntomessualueeltakin tuttu ilmiö piinaa Kortesjärven saarijärveläisiä.
Jyrki Johannes Tervo
Kimmo Rantasen mökkirantaa täyttävät koko ajan laajenevat turvelautat. Naapurit Sauli ja Sirpa Saarijärvi tulivat tarkastelemaan tilannetta omalla veneellään – moottoriveneillä Saarijärvellä ei saa päristellä lainkaan.

Seinäjokelainen Kimmo Rantanen on omistanut seitsemän vuotta mökkitontin Kauhavan Kortesjärvellä sijaitsevan Saarijärven rannalla. Näiden mökkiläisvuosiensa aikana hän on joutunut sivusta seuraamaan, miten rannan edustalle on ajautunut kellumaan yhä enemmän hyllyviä turvelauttoja.

”Turvelautat ovat kasvaneet silmissä sinä aikana, kun olemme täällä olleet."

Turvelautta nousi otsikoihin tänä kesänä myös Seinäjoen asuntomessujen yhteydessä. Messualue on Kyrkösjärven tekojärven rannalla, ja eräänä aamuna järjestäjät heräsivät siihen, että alueen rantaan oli ilmestynyt iso turvelautta kuin mikäkin saari.

Turvelautat ovat soisten alueiden järvien ja tekojärvien ilmiöitä.

"Niitä syntyy, kun järven pohjalle on kertynyt materiaalia ja lämpimänä vuodenaikana biologinen toiminta saa aikaan metaanikaasua. Varsinkin lämpiminä kesinä metaanitoiminta voi nostaa saarekkeen järven pohjasta", selittää vesistöyksikön päällikkö Liisa Maria Rautio Etelä-Pohjanmaan elykeskuksesta.

"Tekojärvillä ilmiö johtuu erityisesti siitä, ettei pohjia ole raivattu kivennäismaahan asti."

Turvelautoista on vaikeaa päästä eroon muuten kuin kaivamalla ne ylös. Raution mukaan joskus niitä on ankkuroitu myös rantaan.

Rantanen ja muut Saarijärven asukkaat ja mökkiläiset koettavat pysäyttää järven umpeenkasvun ruoppauksella. Kylän kalastuskunnan hankkeessa on tavoitteena tyhjentää järveä kahden talven ajaksi ja kaivaa sata tuhatta kuutiota tavaraa pois järven pohjasta. Siinä urakassa saisivat vesialaa valtaavat turvelautatkin kyytiä.

Lue lisää

Umpeutuvan järven kunnostus kiellettiin: "Meillä tuhotaan järvet, koska viitasammakko on eteläisessä Ranskassa uhanalainen"

Katso video: Niittokone seilaa laineilla ja keräilylaite paahtaa perässä – näin katoaa kaislikko järvestä

Sivuluisurock tarjoaa festaritunnelmaa harvaan asutulla maaseudulla

Kortesjärven kylä kehittyy ja kasvaa kaukana kaupungeista