Ruokaa tuottava maa vähenee - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Ruokaa tuottava maa vähenee

Maailmassa katoaajoka minuutti 11 hehtaaria maatalousmaata.
Hia Sjöblom
Odotan paljon Pariisin ilmastokokoukselta, FAO:n johtaja Moujahed Achouri sanoi Helsingissä maaperäseminaarissa.

Maapallon väkiluku kasvaa kovaa vauhtia: 10 miljardin ihmisen raja on näillä näkymin ylitetty vuoteen 2050 mennessä. Jotta ruokaa riittäisi kaikille, on ruuan tuotannon lisäännyttävä 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Miten ruoka riittää, jos maaperän annetaan kadota ja pilaantua?

Ilmastonmuutos, eroosio ja tehotuotannon maaperää kuluttavat menetelmät vähentävät ruokaa tuottavan maan määrää dramaattisesti, arvioi tilannetta YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n maa- ja vesiosaston johtaja, tunisialainen Moujahed Achouri.

Suunta on siis käännettävä pian.

”Nälkä ajaa ihmiset epätoivoon. Suurin osa ihmisten ruuasta kasvaa maasta. Tuottavaa maatalousmaata ei ole varaa menettää. Maaperästä on pidettävä huolta kaikkialla. Se on selviämisen pelastusköysi.”

Nälkä johtaa hänen mukaansa hallitsemattomaan muuttoliikkeeseen, jonka seurauksia voi vain arvailla.

Achouri puhui maaperästä ja sen maailmanlaajuisista haasteista Maaseutuverkoston seminaarissa viime viikolla Helsingissä.

Lue lisää

Ydinkokeet katkaisivat aikakauden, joka olisi voinut jatkua vielä 50 000 vuotta – maapallolla eletään nyt ihmisen ehdoilla ja se vaikuttaa koko planeettaan

Evan kysely: Talouskriisi nousi suomalaisten suurimmaksi huolenaiheeksi, pandemiat jäivät toiseksi

Luopumisen tuskaa turvetuotannossa

Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: "Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen"