Suden tapporaha käyttöön Venäjän Karjalassa - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Ympäristö

Suden tapporaha käyttöön Venäjän Karjalassa

Venäjän Karjalan hallitus päätti viime viikon lopulla ottaa uudelleen käyttöön sudesta maksettavan tapporahan.
Markku Vuorikari

Karjalassa on into sudenmetsästykseen laimentunut, koska vuosina 2009 ja 2010 tapporahaa ei maksettu tasavallan kireän taloustilanteen takia.

Karjalan hallituksen tuoreen päätöksen mukaan suden ampujalle maksetaan nyt 4000 ruplan, noin 100 euron, tapporaha tasavallan budjettivaroista. Lisäksi suden ampuja voi ansaita toisen mokoman myymällä suden nahkan.

Karjalassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 400 sutta ja tasavallan maatalousministeriö haluaisi vähentää susikantaa jopa 300 yksilöllä. Viime vuosina kaadettujen susien määrä on kuitenkin pudonnut alle sataan suteen vuodessa.

Venäjän Karjalassa sudenmetsästys on sallittua ympäri vuoden.

Hallitus puuttui susiongelmaan, koska häirikkösusia alkoi liikuskella jo suurimpienkin kaupunkien lähiympäristöissä ja niin lemmikkieläimiä, kuin karjaakin on Karjalassa alkanut joutua enenevässä määrin susien saaliiksi.

Tutkijoiden mukaan runsastunut susikanta uhkaa jo myös Venäjän Karjalassa ja Suomessa elävän metsäpeurakannan tulevaisuutta.

Lue lisää

Lisääntyviä susipareja on nyt yli 25 – pienimmän elinvoimaisen kannan rajan ylitys ei tarkoita automaattisesti kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista

EU-tuomioistuin: Susi nauttii tiukkaa suojelua myös ihmisten ilmoilla

Metsästäjäliitto: Susikannan kasvu on havaittu kentältä tulleen runsaan palautteenkin kautta – on riski, että syksyllä syntyy susikonflikteja

Susilaumojen määrä kasvoi neljänneksellä viime vuoteen verrattuna – laumoja aiempaa enemmän erityisesti lännessä