Ympäristö

Suden tapporaha käyttöön Venäjän Karjalassa

Venäjän Karjalan hallitus päätti viime viikon lopulla ottaa uudelleen käyttöön sudesta maksettavan tapporahan.
Markku Vuorikari

Karjalassa on into sudenmetsästykseen laimentunut, koska vuosina 2009 ja 2010 tapporahaa ei maksettu tasavallan kireän taloustilanteen takia.

Karjalan hallituksen tuoreen päätöksen mukaan suden ampujalle maksetaan nyt 4000 ruplan, noin 100 euron, tapporaha tasavallan budjettivaroista. Lisäksi suden ampuja voi ansaita toisen mokoman myymällä suden nahkan.

Karjalassa arvioidaan olevan tällä hetkellä noin 400 sutta ja tasavallan maatalousministeriö haluaisi vähentää susikantaa jopa 300 yksilöllä. Viime vuosina kaadettujen susien määrä on kuitenkin pudonnut alle sataan suteen vuodessa.

Venäjän Karjalassa sudenmetsästys on sallittua ympäri vuoden.

Hallitus puuttui susiongelmaan, koska häirikkösusia alkoi liikuskella jo suurimpienkin kaupunkien lähiympäristöissä ja niin lemmikkieläimiä, kuin karjaakin on Karjalassa alkanut joutua enenevässä määrin susien saaliiksi.

Tutkijoiden mukaan runsastunut susikanta uhkaa jo myös Venäjän Karjalassa ja Suomessa elävän metsäpeurakannan tulevaisuutta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Susiin liittyvä riitely ei väsytä – ihan kaikkia

Riistavahinkorekisteriin on kuluvan metsästysvuoden aikana merkitty tieto kuudesta suden vahingoittamasta tai tappamasta koirasta

Kauhajoki-lehti: Susi tappoi ja söi vastasyntyneet kaksoisvasikat laitumella