Suomalaiset liputtivat lauantaina ahkerasti luonnolle - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Suomalaiset liputtivat lauantaina ahkerasti luonnolle

Luonnon päivien järjestäjät ovat tehneet esityksen, että Suomen luonnon päivästä tulisi vakiintunut liputuspäivä. Presidentti Sauli Niinistö puolisoineen nosti lipun lauantaina Teijon kansallispuistossa.
Marita Waenerberg
Luonnon päivät on yksi Suomi 100 -hankkeita.

Suomen luonto koki arvoisensa juhla- ja liputuspäivän lauantaina, kertoo Luonnon päivät -tapahtuman järjestäjät.

Kymmenet tuhannet ihmiset lähtivät yli 260 järjestettyyn luontotapahtumaan kuuntelemaan kuorojen laulua, retkeilemään, syömään yhdessä taivasalla ja juhlimaan luontoa. Yli 2 000 kuorolaista lauloi luonnon omissa konserttisaleissa. Siniristiliput liehuivat luonnolle tuhansissa lipputangoissa. Vuoden aikana järjestettyihin neljän Luonnon päivän viettoon osallistui kaiken kaikkiaan 300 000 ihmistä.

Luonnon päivät on yksi Suomi 100 -hankkeita. Valtavan osallistujamäärän lisäksi neljän Luonnon päivän yli tuhatta tapahtumaa ovat järjestäneet lukemattomat vapaaehtoiset, ja sata luontolähettilästä yhteiskunnan eri aloilta ovat kannustaneet ihmisiä lähtemään luontoon. Näistä sadas on presidenttipari, jonka Luontolähettiläisyys julkistettiin lauantaina.

Tapahtumissa on bongailtu lintuja ja kasveja, kerätty sieniä, kalastettu, metsäjoogailtu, nukuttu yö ulkona, tehty linnunpönttöjä, nautittu valotaiteesta, laulettu ja tanssittu metsän siimeksessä, pulahdettu avantoon jne.

Suomen luonnon päivää juhlitaan seuraavan kerran ensi vuoden elokuun viimeisenä lauantaina. Päivästä halutaan vakiintunut liputuspäivä.

Liput liehuivat lauantaina virastojen, kuntien, taloyhtiöiden ja omakotitalojen pihoissa. Sisäministeri Paula Risikko nosti lipun Suomen luontokeskus Haltiassa, presidentti Sauli Niinistö puolisoineen Teijon kansallispuistossa ja pääkaupungin pormestari Jan Vapaavuori Töölönlahdella.

Luonnon päivien järjestäjät ovat tehneet esityksen siitä, että Suomen luonnon päivästä tulisi vakiintunut liputuspäivä. Tämän vuoden liputuksen suosio antaa uskoa siihen, että tämä toive toteutuu, kun vakiintuneista liputuspäivistä seuraavan kerran päätetään.

Lue lisää

Suomen luonnon päivänä yövytään ulkona, syödään sieniä ja halataan puita

Sykkiikö runosuoni? Pysähdy, katsele ympärillesi ja riimittele tunteesi luontorunoksi

Viikonloppuna on aika nukkua ulkona

Tiedätkö, miksi lauantaina liputetaan? – Samasta syystä ei liputeta muissa maissa