Ympäristö

Suomalaiset luomumustikat maistuvat aasialaisille

Luonnossa kasvava marja ei ole automaattisesti luomua, koska luomumarjat pitää kerätä viralliseen valvontaan kuuluvilta keruualueilta.

Kaikkiaan täältä viedään luomumetsämarjoja vuodessa 2—5 miljoonan euron arvosta. Eniten viedään pakastettua puolukkaa ja mustikkaa. Jalostettujen tuotteiden osuus pieni, sanoo ylitarkastaja Sampsa Heinonen Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Poimijan lompakkoa luomumarjoista saadut tulot eivät juuri lihota, koska hintaero tavanomaisiin on pieni. Heinosen mielestä luomu on kuitenkin hyvä markkinointivaltti.

Viime vuonna tavanomaisen mustikan keskimääräinen poimijahinta oli keskimäärin noin 1,70 euroa kilolta, ilmenee Maaseutuviraston kokoamista luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomääristä.

Viime vuonna luomumustikoita kerättiin myyntiin kolmisen miljoonaa kiloa, joka on noin puolet mustikan kokonaismyyntimäärästä. Rahaa myydyistä luomumustikoista kertyi runsas viisi miljoona euroa. Tavanomaisen puolukan poimijahinta oli 95 senttiä kilolta.

Luomulakkaa saatiin myyntiin enemmän kuin aikaisempina vuosina, noin 90 000 kiloa. Määrä on runsas puolet lakan kokonaismyynnistä. Luomulakka kerrytti poimintatuloja runsaan miljoonan. Tavanomaisesta lakasta poimija sai keskimäärin noin 12 euroa kilolta.

Puolukkasatoa kertyi viime vuonna keskimääräistä vähemmän. Luomupuolukkaa kerättiin myyntiin lähes 76 000 kiloa, joka on neljäsosa puolukan kokonaismyynnistä. Poimintatuloja saatiin hieman yli 600 000 euroa.

Luonnonmarjojen poimija ei maksa arvonlisäveroa (alv) myymistään marjoista. Ostaja sen sijaan maksaa arvonlisäveroa myydessään tuotteen eteenpäin.

Kaikki luonnonmarjat eivät ole luomua

Luonnossa kasvava marja ei ole luomua, koska luomumarjat pitää kerätä virallisilta luomuvalvontaan kuuluvilta keruualueilta. Niillä ei ole saanut käyttää kemiallisia lannoitteita tai kasvinsuojeluaineita kolmena edellisenä vuonna.

Suomessa on luomuvalvottua keruualuetta eniten maailmassa, yli yhdeksän miljoonaa hehtaaria. Valtaosa alasta on Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Valvonta takaa luomun olevan taatusti luomua. Kaikki käsittelyvaiheita hoitavat tahot kuten poimijat, ostajat, kuljettajat, pakastajat, puhdistajat, pakkaajat ja viejät kuuluvat luomuvalvonnan piiriin.

Jokainen valvontajärjestelmään hyväksytty toimija ja keruualue tarkastetaan vähintään kerran vuodessa.

Lue lisää

Tänään vietetään ensimmäistä luomutuotannon päivää – EU haluaa neljänneksen pelloista luomuun vuoteen 2030 mennessä

Aarre: Mitä tummempi variksenmarja on, sitä enemmän siinä on antosyaaneja – eniten hyviä yhdisteitä on kuorissa, joten älä siivilöi niitä pois

Luomukasvitiloille tulossa turha rajaus

Mielipide: Ei ole järkevää ylenkatsoa luomua, joka ratkaisee ruokajärjestelmän kestävyyskriisin