Ympäristö

Suomalaiset marjat ovat ainutlaatuinen luonnonvara

Suomalaisissa marjoissa on paljon hyödyntämättömiä lääkinnällisiä mahdollisuuksia. Kaikkia vaikutuksia ei vielä edes tiedetä tarkoin.
Kari Salonen

Suomessa kasvaa lähes 40 syötävää marjaa. Valoisa, lyhyt kesämme tuottaa marjasatoon suuret pitoisuudet bioaktiivisia yhdisteitä.

”Marjojen fenolisilla yhdisteillä eli flavonoideilla, tanniineilla ja kasviestrogeeneillä on suuria vaikutuksia terveyteen”, sanoi erikoistutkija Riitta Puupponen-Pimiä VTT:ltä Lumoudu kasveista -tapahtuman mediatilaisuudessa maanantaina.

Puupponen-Pimiän mukaan marjoilla, kuten mustikalla ja karpalolla on pitkät perinteet kansanlääkinnässä, ja niillä voisi olla tärkeä merkitys muun muassa kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Tästä on saatu viitteitä kliinisessä tutkimuksessa, jonka VTT on toteuttanut yhdessä Itä-Suomen yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa.

Tutkimuksessa selvitettiin marjoja runsaasti sisältävän ruokavalion vaikutusta metabolisen oireyhtymän henkilöillä.

Tutkimuksen mukaan lakalla, vadelmalla ja mansikalla saattaa olla edullinen vaikutus kolesteroliarvoihin ja yleensäkin rasva-aineenvaihduntaan. Korkeaan verenpaineeseen näistä marjoista oli hyötyä.

”Toivottavasti kliinisiä kokeita pystytään jatkamaan. Ilman muuta kannattaisi tutkia marjojen vaikutusta rasva-aineenvaihduntaan”, sanoo Puupponen-Pimiä.

http://www.helsinki.fi

Lue lisää

VTT:ssä on kehitetty koivusellusta nanokomposiitti, joka soveltuu vaikka tekohampaaksi – muuhunkin aineesta olisi

Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"

Yle uutiset: Myös kaivos-, metsä- ja kaivinkoneet aiotaan muuttaa sähkökäyttöisiksi ajan mittaan

Aarre: Mitä tummempi variksenmarja on, sitä enemmän siinä on antosyaaneja – eniten hyviä yhdisteitä on kuorissa, joten älä siivilöi niitä pois