Ympäristö

Suomalaisten halpatuontivaatteet kertyvät kaatopaikoille

Noin 80 prosenttia Suomessa myydyistä vaatteista valmistetaan Kaukoidässä. Kotimaisten vaatteiden osuus on pudonnut neljään prosenttiin ja loput tuodaan lähinnä Euroopasta. Edulliset hinnat, heikko laatu ja vaihtuva muoti ovat tehneet vaatteista kertakäyttötavaraa. Tekstiilivuoret kasaantuvat kaatopaikoille.
Jaana Kankaanpää

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksessa halpatuonnin lisääntyminen on pantu merkille. Suuri osa vaatteista on huonokuntoisia, vaikka ne ovat melkein uusia.

”Kymmenessä vuodessa hinnat ovat laskeneet ja tuotanto siirtynyt Kiinaan”, Helsingin Hietalahden kierrätyspisteen myymäläpäällikkö Sanna Fagerlund toteaa.

Yhdeksän kiloa vaatteita roskiin

Kuluttajat heittävät pois vuosittain 70–80 miljoonaa kiloa tekstiilejä. Suomalaista kohden se tekee noin neljätoista kiloa.

Määrästä yli yhdeksän kiloa heitetään roskiin ja alle viisi lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Suurin osa tekstiileistä päätyy siis kaatopaikalle ja pieni osa polttoon.

Samalla, kun jätevuoret kasvavat, haalitaan tilalle uusia vaatteita.

Tilastokeskuksen kulutustutkimusten mukaan jokainen suomalainen osti tekstiilejä vuonna 2010 uutena noin 13 kiloa. Kierrätysvaatteita ostettiin runsas kilo vuodessa.

Suurin ongelma tekstiilien kierrätyksessä on, etteivät rikkinäiset vaatteet kelpaa kellekään. Suomessa on vain kaksi toimijaa, jotka käsittelevät poistotekstiilejä mekaanisesti ja tekevät niistä muun muassa rakennusalan tuotteita.

Lue lisää

Limsapullosta kakkupakkaus – Fazer alkaa valmistaa kakkurasiansa kierrätysmuovista

Suomi ei ole vielä lähellekään kierrätyksen mallimaa – tilastoissa keikumme Ranskan ja Latvian välissä

Katso kartasta, millä alueilla jätteiden kierrätyksessä ja määrän vähentämisessä on jo skarpattu – biojätteen lajittelussa on petrattavaa kaikkialla

Niksit arkeen: Näin lukijat käyttävät MT:n suuria sivuja keittiössä, askartelussa ja remonteissa