Ympäristö

Suomessa on tuhatkunta koirasutta

Susi ja koira ovat samaa alkuperää ja voivat risteytyä keskenään. Suomessakin on laaja harrastajajoukko, joka kasvattaa koirasusia. Maassamme on ehkä tuhatkunta koirasutta, jotka eivät ole kirjoissa eikä kansissa.
Kaj Granlund

Suomessa on tällä hetkellä tuhatkunta koirasutta, Suomen koirasusiyhdistyksen puheenjohtaja Taru Pekkarinen arvioi.

Koirasudet kiinnostavat niin paljon, että Suomen riistakeskus sekä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Rktl järjestivät elokuussa Turussa seminaarin aiheesta. Tilaisuudessa käytiin läpi koiran ja suden sekä näiden risteymien genetiikkaa. Seminaari liittyi susikannan hoitosuunnitelman päivitystyöhön.

Luontoon joutuneet koirasudet pyritään poistamaan viranomaistoimin.

Viime vuosina koiran ja suden risteymiä on poistettu Suomen luonnosta muutamia, esimerkiksi Juvalla vuonna 2005.

Rktl:n tutkijalta Ilpo Kojolalta kysyttiin Turun seminaarissa, miksi Juvalla ei otettu eläimistä geeninäytteitä mahdollisen sukulaisuuden toteamiseksi. ”Hybridisusitarhan omistaja kielsi toimenpiteen”, Kojola vastasi.

Koirasusia lemmikkeinä

Pekkarisen mukaan Suomen koirasudet ovat niin sanotusti paperittomia koiria. Vain pieni osa koirasusien omistajista kuuluu yhdistykseen.

Nelisenkymmentä koirasuden omistajaa tai eläimistä kiinnostunutta on liittynyt mukaan toimintaan. Pekkarinen itse omistaa kuusi huskya ja viisi koirasutta.

”Sana susi on jo monelle se syy, että haluaa eläimen itselleen. Näin ei pitäisi kuitenkaan toimia”, sanoo Pekkarinen. ”Minua itseäni viehättää koirasusissa niiden susimainen ulkonäkö.”

Yhdistyksen edustajat sanoivat Turun seminaarissa suhtautuvansa myönteisesti, mikäli koirasusista haluttaisiin ottaa näytteet Suomen susikannan geenitutkimusta varten.

JOHANNA HEIKKILÄ

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kaleva: 28 lammasta kuoli susien hyökkäyksessä Siikalatvan Pulkkilassa

Tutkijat tekivät yllättävän havainnon: Kakkostyypin diabetes on yleisempi miehillä, joilla on koira

Poliisi epäilee: Koirasusitila käytti Venäjältä salakuljetettuja susia siitostoimintaan – eläimiä piiloteltiin likaisessa pihasaunassa