Ympäristö

”Supikoira on aliarvostettu”

Supikoirasta saisi pörheän reunuksen takkiin kylmää vastaan.
Jaana Kankaanpää
Perinnenahkuri Hanna Nore jakaa vuosien ajan keräämäänsä tietoa Kemiössä. Kansanopiston linjalla on työstetty muun muassa maatiaskania (kädessä) sekä kettua ja mäyrää (pöydällä).

”Teurastamot ovat olleet nahkoja pullollaan, samalla kun nahkateollisuus on kuihtunut. Ei eläimen nahka kuulu tunkiolle tai metsään kuoppaan", sanoo perinnenahkuri Hanna Nore.

Hänen mukaansa jo kuolleen eläimen hyötykäyttö mahdollisimman monipuolisesti on eläimen arvostamista.

Nore harmittelee, että esimerkiksi supikoiraa vähätellään.

”Supikoiran turkit ovat kauniin sävyisiä, hyvin tummista valkoisen­harmaanhohtaviin vähän sen mukaan, millaisessa maastossa ne elävät. Valitettavasti supia pidetään vain haittaeläimenä, se ansaitsisi jatkojalostusta”, Nore sanoo.

Hän kertoo, että supikoiran pörheä karva tekee takin reunukseen hyvän ilmavaipan.

"Esimerkiksi kettu ei ole yhtään niin tuuhea."

Nore opettaa nahan parkitsemista luonnonmukaisesti puiden kuorella Axxell Brusabyssä Kemiössä.

Sitä mukaa kun vuodet ja oppilaiden taidot ovat karttuneet, ovat metsästäjät alkaneet tarjota heille yhä enemmän eläinten nahkoja käsiteltäväksi.

Yhteistyö metsästäjien kanssa on Noren mukaan viime vuosina laajentumisen ohella myös kehittynyt.

”Täytyy sanoa, että suomalaisten nylkytaito on ollut hakusessa, ja alussa nahkoja viillettiin riekaleiksi. Nykyään metsästäjät pitävät kunnia-asiana, että nylkevät hyvin, kun kerran joku toinen haluaa vielä työstää nahkaa edelleen”, Nore kertoo.

Aiheesta myös:

Karvakorvien uusi elämä – puun kuoret parkitsevat nahan luonnonmukaisesti

Lue lisää

Yle uutiset: Hirven pään keittäminen aiheutti kerrostalossa palohälytyksen Pieksämäellä – keitos alkoi savuamaan

Olympia-ampuja Eetu Kallioinen viihtyy kotimaisemissa: "Lopella on kaikki mitä tarvitsen – hyvä harjoitella ammuntaa ja hyvät riistakannat metsästykseen"

Kasvavasta susikannasta nousi keskustelu Saksassa – metsästäjät vaativat nykyistä alempaa suojelutasoa, luontoväki loppua salakaadoille

Suomen suurin vieraspetohanke käynnissä – "Petopyytäjiä muistettiin pitkään vain kiitospuheissa, tämä hanke on ensimmäinen konkreettinen teko edistää pyyntiä ja luonnonhoitotyötä"