Ympäristö

Suurpetopolitiikan arviointi alkamassa

Kenen ehdoilla tehtiin suurpetopolitiikkaa vuosina 2007–2012? Asiaa selvittää arviointi, joka myös listaa ehdotuksia politiikan kehittämiseksi.
Markku Vuorikari

Kuinka onnistui Suomen suurpetopolitiikka vuosina 2007–2012? Tätä ryhtyy selvittämään Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Ohjausryhmää johtaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio .

Arvioinnissa selvitetään, kuinka tarkoituksenmukaista, tuloksekasta, vaikuttavaa ja tehokasta kansallinen suurpetopolitiikka oli vuosina 2007–2012. Lisäksi listataan kehittämisehdotuksia tulevaisuutta varten.

Suurpetopolitiikalla tarkoitetaan hoitosuunnitelmien täytäntöönpanoa. Tarkasteluun otetaan ministeriön asetukset, joilla rajoitetaan suurpetojen metsästystä sekä poikkeuslupien myöntäminen. Lisäksi selvitetään suurpetojen aiheuttamien vahinkojen korvaaminen sekä vahinkojen ennaltaehkäisy.

Osansa arviosta saa myös suurpetojen seuranta sekä sitä tukeva tutkimus. Yhdessä ja erikseen tutkitaan toimenpiteiden valmistelut.

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota suurpetopolitiikan ekologiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen kestävyyteen.

Arvioinnin on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Sen alustavia tuloksia käytetään jo syksyllä käynnistyvän susikannan hoitosuunnitelman päivityksessä.

Lue lisää

Ahmakanta on vahvistunut 20 viime vuoden aikana – Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan eläinmäärä oli kevättalvella 390–400 yksilöä

Poliisi lopetti suden Kankaanpäässä tiistaina – pyöri toistuvasti tuotantoeläintilan pihapiirissä

Video: Susi hätyyttää hieholaumaa laitumella – "Ei pidä kuvitella, että syötämme eläimiä tarkoituksella susille"

Metsästäjäliitto: Sudenmetsästyksen voitava jatkua maaliskuun loppuun – "Lisääntymisaikaa ei ole tarpeen erityisesti huomioida"