Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Taiteilija suosittelee eläimen nylkemistä

Turkistarhausta kritisoiva Route Couture tunnetaan yliajetuista eläimistä tehdyistä asuista. Nyt taiteilija Leena Pukki täyttää pikkueläimiä.
Jarkko Sirkiä
Taiteilija Leena Pukin päässä on Pilleriorava-päähine. Joulukuussa helsinkiläisessä galleria Huudossa on esillä hybriditeoksia, joissa Pukki on yhdistellyt pikkueläimiä.

Turkisteollisuutta kommentoiva taideprojekti Route Couture sai alkunsa kahdeksan vuotta sitten, kun taiteilija Leena Pukki kolmen ystävänsä kanssa poimi ensimmäisen kerran yliajetun eläimen kyytiinsä.

Vuosien varrella taiteilijat ovat loihtineet yliajettujen eläinten turkeista ja nahoista asuja, jotka ovat olleet esillä taidenäyttelyissä.

"Nylkemiseen ei turru. Vaikeinta on aloittaminen: se, kun veitsen työntää eläimeen", Pukki kuvailee.

"Jokaisen lihaa syövän ihmisen pitäisi nylkeä eläin. Ehkä se saisi arvostamaan eläimiä enemmän."

Route Couturea on kritisoitu siitä, että he tekevät samaa kuin tarhaajatkin: hyödyntävät eläimiä.

"Onko se sitten sama asia, jos hyödyntää vain auton alle jääneitä yksilöitä?" Pukki kysyy.

Monessa Euroopan maassa turkistarhaussäädösten tiukentaminen on johtanut tuotannon merkittävään vähenemiseen, ja Pukki uskoo, että sama olisi mahdollista Suomessakin.

"Uskon, että tarhaajat voisivat työllistyä muutenkin."

Turkisteollisuus ei saa Pukilta ymmärrystä, mutta hänen mielestään kritiikki lihantuotantoa kohtaan keskittyy liikaa tuottajien syyllistämiseen.

"Olen itsekin maalta kotoisin, ja suvussani on maanviljelijöitä. Ei ole tuottajien vika, että politiikka pakottaa kasvattamaan tilakokoa. Aiheesta pitäisi keskustella enemmän."

Route Couturen neljästä taiteilijasta mukana ovat Pukin lisäksi vielä Helsingissä asuvat Karoliina Paappa ja Stina Riikonen, mutta kaikki työskentelevät jatkuvasti myös muiden projektien parissa.

Parhaillaan Pukki tekee pikkueläinten raadoista hybriditeoksia näyttelyyn, joka avautuu helsinkiläisessä galleria Huudossa joulukuussa. Siellä nähdään muun muassa täytetty talitintti ja orava, jolle Pukki on laittanut linnunsiivet.

Pukki ja Paappa suunnittelevat myös kahdeksanvuotisesta projektista kertovaa valokuvakirjaa, johon he aikovat päättää Route Couturen tien.

Lue lisää

Uuden-Seelannin rannoille huuhtoutui 666 valasta – ruhot uhkaavat räjähtää

Nuotiopaikalta löytyi poltettu kissan raato – kuolleet lemmikit pitäisi haudata tai tuhkata asianmukaisesti

Kaleva: Kuollut hylje toimitettiin ongelmajätteisiin

Eläinraatokasan alkuperä selvisi: Teurastamo rikkoi uusittua lakia