LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ympäristö

Tee itse: Matotorni valjastaa lierot hommiin pihaviljelmässä

Pihaviljelmään voi yhdistää pienen kompostin eli matotornin, josta lierot kuljettavat ravinteita kasveille.
Kari Salonen
Matotornissa kompostoituvat omenankuoret ja muut keittiön tähteet. Lierot kuljettavat lämpimästä tornista kompostoitua materiaalia viileämpään kasvualustaan.

Matotorni on näppärä, pieni komposti, jonka kautta madot kuljettavat pilkkomaansa kompostoituvaa jätettä kasvualustaan. Siten valmis komposti­multa tarjoillaan suoraan kasvien juurille.

Ideana on, että kun matotornissa lämpötila nousee suuremmaksi, madot siirtyvät viileämpään kasvu­alustaan ja palaavat ruuan toivossa takaisin.

Koska matotorni on tavallista kompostia pienempi, ei sinne voi kerralla pudotella suuria määriä ruuan­tähteitä. Kahvinporot voi viskata alppiruusujen juurelle tai etanoiden karkotteeksi, sillä lieroille ne ovat liian happamia.

Madonruuan päälle voi pudottaa silputtua, kosteaa sanomalehteä tai munakennoa. Koska lierot pitävät kosteasta, matotornia on kasteltava yhtä lailla kuin viljeltäviä kasvejakin.

Matotorneihin on sään lämmetessä pudotettu punaisia, vikkeliä tunkiolieroja. Niiden kyky hajottaa kompostoitavaa ainesta on tavallisia kastematoja nopeampi. Tunkiolierot työskentelevät myös talvisin sisällä asunnoissa pidettävissä mato­kompostoreissa.

Ulkona kasvulavoissa on myös tavallisia kastematoja. Se, kummat mönkiäiset näissä matotorneissa viihtyvät, jää nähtäväksi kesän mittaan.

Täältä voit katsoa Kierrätyskeskuksen vinkit.

Matotorni PVC-putkesta

Matotorni sopii hyvin lavaviljelyyn, mutta myös kohopenkkiin kasvimaalle tai perennoille. Kompostin voi valmistaa mistä vaan putkesta, johon saa porattua reikiä. Rautakaupoissa on saatavilla tavallista PVC-putkea, jota on myös helppo käsitellä. Tunkiolieroja voi kaivella itse, mutta niitä myyvät myös Kiteen mato ja multa Oy verkkokaupassaan sekä Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus.

Tarvikkeet: metrin pätkä 100 millimetrin paksuista PVC-putkea, rautasaha, porakone ja 10 millimetrin poranterä, hiekkapaperia, kiristin, hyönteisverkkoa ja kukkaruukku.

1. Sahaa putki noin puolen metrin mittaan. Poraa mullan alle tulevaan osaan reikiä 8–10 millimetrin terillä. Matojen kulku­aukkoja on hyvä olla tiheässä.

2. Tarkista tornille sopiva syvyys sijoituspaikassaan. Tornia ei kannata kaivaa kovin syvälle mullan alle, sillä madot liikkuvat mieluummin lähellä pintaa. Aivan pinnalle mato­- kompostia ei jätetä, ettei se houkuttele tuholaisia eikä haise kuumalla ilmalla.

3. Kaiva matotorni oikealle kohdalleen ja tiivistä multa sen ympäriltä. Pudota aluksi torniin hieman valmista kompostimultaa, kosteaa sanomalehti­silppua ja lieroja. Matotorni maastoutuu kesän mittaan kasvien peittoon. Pala hyönteisverkkoa kiinnitetään tornin katoksi, jotta kärpäset pysyvät poissa ja torniin on helppo päästä pudottelemaan kompostoitavaa ainesta. Nurin käännetty reiällinen kukkaruukku tornin päällä pitää myös lämpöä paremmin.

Lue lisää

Nikkaroi Aarteen ohjeella puukiekoista kuusi joulupöytää koristamaan

Välillä rassaa, kun näen kaiken silmukoina, sanoo neulomiseen hurahtanut käsityöyrittäjä

Tieto jää paremmin mieleen, kun kuunnellessa pyörittää vaikka sämpylöitä tai kutoo villapaitaa

Lankapaku tuo ompelutarvikkeet asiakkaan lähelle — Anna Luomajärvi sai äänikirjasta idean pyörillä kulkevasta lankakaupasta