Ympäristö

Tekstiili päätyy jätteeksi ja kasautuu komeroihin, jos kierrätys ei toimi

Poistotekstiilipäivässä Naantalin Livonsaarella paikalliset asukkaat, yritykset ja yhteisöt saivat tarvitsemansa materiaalin, loput päätyivät pilottihankkeen kautta kiertoon.
Henrik Schäfer
Marika Viitanen järjesti asukkaiden poistotekstiilipäivään tuomaa tavaraa Livonsaaren seurantalolla. Työläs lajittelu on tekstiilikierrätyksen yksi pullonkaula.

Vanhoja vaatteita luovutetaan paljon hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin, mutta 80 prosenttia niiden vastaanottamasta tavarasta ei kelpaa myyntiin, kertoo Inka Mäkiö Turun ammattikorkeakoulun ja Lounais-Suomen Jätehuollon Tekstiili 2.0 -hankkeesta.

Suurin osa suomalaisten käytöstä poistamista tekstiileistä joutuu suoraan jäteastiaan.

"Tekstiiliä ei ole kerätty kuten muita materiaaleja, koska sille ei löydy hyödyntäjää", Mäkiö selvittää.

Maaseudulla mahdollisuudet tekstiilikierrätykseen ovat vielä kaupunkeja kehnommat, sillä järjestöjen keräyslaatikoita ei ole. Järjestöjenkin kautta vaatteet saattavat päätyä ulkomaille, ja siellä osin kaatopaikoille.

Kierrätyksen puuttuessa tuskin on ihme, että tekstiiliä kertyy kasvavat määrät vinteille ja komeroihin. Kuluttajatutkimuskeskuksen selvityksen mukaan kotitalouksien tekstiilivarastot kasvoivat vuonna 2012 4,5 miljoonaa kiloa, eli 0,8 kiloa asukasta kohti.

Mäkiön mukaan tekstiilijäteongelmaan on herätty pikku hiljaa, ja uusiokäyttöä aletaan keksiä: Puuvillasta valmistetaan Suomessa muun muassa uusiokuitua vaatteisiin sekä öljynimeytys- ja parketinalusmattoja. Keinokuituisia kankaita voidaan hyödyntää jätevesien puhdistamisessa.

Tekstiili 2.0 -hankeessa materiaaliksi kelpaavat jakeet lajitellaan erilleen energiajätteeksi päätyvästä. 12 tonnin erä poistotekstiiliä, muun muassa farkkua, on lähetetty Hollantiin. Siitä syntyy toivon mukaan eristettä autoteollisuuteen.

"Hankkeen tarkoituksena on kokeilla eri tapoja kerätä poistotekstiiliä, viestiä yleisölle mikä on käyttökelpoista ja mikä ei, sekä etsiä hyödyntäjiä ja liiketoimintamahdollisuuksia eri jakeille."

Tärkeää on myös tilastoida eri kierrätystekstiilien määrä, jotta syntyisi luotettava käsitys, kuinka suuria määriä kutakin jaetta kertyy.

Hankkeen ja Saariston savotta ry:n järjestämässä poistotekstiilipäivässä lauantaina asukkaat saivat tuoda ja viedä haluamaansa tekstiiliä Naantalin Livonsaarella.

Osa materiaalista kerättiin paikallisille yrityksille ja yhteisöille: pyyhkeitä ja vilttejä koirahoitoloille, öljyrättejä telakalle sekä puuvillaisia lakanoita matonkuteiksi.

Ylijäämä, jota ei paikallisesti tarvita - käytännössä suurin osa - päätyy hankkeen kautta kiertoon.

Lue lisää