Ympäristö

Teräs syrjäyttää puun pitkospuuna

Puu on liian kallista eikä kestä, sanoo Metsähallituksen suunnittelija.
Pekka Fali

ROVANIEMI (MT) ”Kyllähän tämä on tukevan tuntuinen, mutta ei tämä luontoon sovi. Puuta luontopolulla pitää olla eikä rautaa”, sanoo teräksisiä pitkospuita kävelevä Outi Kungas Kokkolasta. Edes vakuuttelut teräksen kestävyydestä ja edullisuudesta eivät saa retkeilijää vakuuttuneeksi.

Metsähallituksen suunnittelija Sulo Norberg sen sijaan uskoo vahvasti teräksen olevan oikea ratkaisu myös pitkospuissa.

”Puun ikä näissä rakenteissa on 10–20 vuotta. Kuumavalssattu teräs sen sijaan kestää 100–200 vuotta. Huoltoakin se tarvitsee vasta ehkä 50 vuoden kuluttua”, Nordberg perustelee.

Hän vakuuttaa, että sekä hiilijalanjälki, kustannukset että kestävyys puolustavat teräksen käyttöä puun sijaan. Lisäksi teräs ei ole liukas kuten puu. Teräksen päältä lumikin sulaa ensin.

Auttikönkäältä alkoi

Teräksisistä rakenteista on saatu kokemuksia nyt vuoden verran. Ensimmäiset rakenteet valmistuivat Rovaniemen Auttikönkään luontopolulle viime syksynä. Sen jälkeen samanlaisia portaita, pitkospuita ja siltoja on rakennettu moniin muihinkin Lapin retkeilykohteisiin.

Metsähallituksen luontopalvelut hakee puun korvaajaa, koska kustannuspaineet ovat kovat. Puun asema heikkeni jyrkästi kun kestopuun tehoaineet kiellettiin yksi toisensa jälkeen.

”Puu lahoaa. Raha ei kerta kaikkiaan riitä siihen, että samat kohteet pitää rakentaa aina uudelleen ”, Norberg valittaa.

Lue lisää

Päästöt kuriin bakteereilla? Rahkasammalen istuttaminen saattaa nopeuttaa ennallistetun suon palautumista ja jarruttaa metaanipäästöjä

Sipoonkorven kansallispuiston terässilta palkittiin

Metsähallitus myöntää alueluvat ennen kuin Riistakeskus myöntää hirvenpyyntiluvat – "Metsästyspaineen arviointia auttaisi, jos kaikki paikkakuntalaisetkin seurueet hakisivat aluelupaa"

Ristiriidat Lapin valtion maiden hirvenpyynnissä juontunevat hirvien vähyydestä – paikallisilla ja Luonnonvarakeskuksella vastakkaiset näkemykset hirvitiheyksistä