Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Teurastamoiden elintarvikekelpoiset sivutuotteet rehuksi – Honkajoki tähtää uuteen kierrätysratkaisuun

Honkajoen eläinraatojen kierrätyslaitoksen sivuvirroista ryhdytään haihduttamana ylimääräistä nestettä. Jäljelle jää kierrätyskelpoista materiaalia.
Jyrki Johannes Tervo
Honkajoki Oy ei käytä raatoja rehuraaka-aineena.

Honkajoki Oy on ryhtynyt yhdessä vesi- ja energiayhtiö Advenin kanssa kehittämään keinoja, joilla vähennetään jätevesiin ja tuotannossa syntyviin sivuvirtoihin sitoutunutta nestettä.

Adven toteuttaa Honkajoki Oy:lle haihdutuspalvelun, jossa ylimääräinen neste haihdutetaan pois raaka-aineesta ja jäljelle jäävästä proteiinista valmistetaan esimerkiksi kalan ja lemmikkien rehua.

Pohjois-Satakunnan Honkajoella sijaitseva Honkajoki Oy tunnetaan viljelijöiden keskuudessa parhaiten eläinperäisten jätteiden eli raatojen hävittäjänä. Nykytermeillä ilmaistuna yhtiö "palauttaa eläinperäisiä raaka-aineita takaisin luonnon kiertokulkuun".

Uuden, Suomessa ainutlaatuisen MVR-haihduttamon odotetaan säästävän merkittävästi Honkajoen energiakustannuksia, sillä nesteen käsittelytapa on energiatehokkaampi kuin muut nykyisin Suomessa käytössä olevat vaihtoehdot.

"Tämä on erinomainen esimerkki siitä, että teollisuuden jätevesissä ja sivuvirroissa on usein arvokkaita raaka-aineita, jotka on otettavissa nykyaikaisilla menetelmillä kustannustehokkaasti hyötykäyttöön", kertoo Advenin myyntipäällikkö Jussi Rinttilä.

Honkajoki Oy:n uudet tuotantolinjat valmistuvat asteittain kesään 2017 mennessä.

17.11.2016 kello 9:54 Muokattu otsikkoa: Honkajoki valmistaa rehua teurastamoiden elintarvikekelpoisista sivutuotteista, ei raadoista, kuten otsikossa aikaisemmin luki.

Lue lisää

Honkajoella eläimen ruho muuttuu lopputuotteeksi

Honkajoen uusi laitos muuttaa broilerinteurastuksen sivutuotteet kalanrehuksi

Sitra jatkaa Maatila 2.0:n kehittämistä

Pellossa kasvaa tiiliä