Ympäristö

Tiellä ajaminen moottorikelkkailijoiden yleisin rike

Moottorikelkalla ei saa ajaa tiellä kuin aivan poikkeustapauksissa. Piittaamattomat, tietämättömät ja mukavuudenhaluiset kelkkailijat eivät säädöstä noudata.
Markku Vuorikari

Moottorikelkkailijoiden tyypillisin rike on luvaton tiellä ajaminen. Yleisintä tiellä ajaminen on asuintaajamissa, ja poliisille tehdään siitä paljon ilmoituksia. Rangaistus luvattomasta tiellä ajamisesta on päiväsakko.

Liikkuvan poliisin Joensuun toimipaikasta kerrotaan, että tiellä ajamiseen puututaan tiukasti. Tiehen kuuluvat myös kevyen liikenteen väylät, ojat ja pientareet.

”Kielto koskee kaikkea tiealuetta, eikä vain aurattua osaa”, ylikonstaapeli Kari Kulmala muistuttaa.

Tiellä ajaminen johtuu usein mukavuudenhalusta. Kelkkaa ei viitsitä kuljettaa peräkärryssä reitin varteen, vaan sinne ajellaan luvattomien paikkojen ja alueiden kautta.

Eräissä tapauksissa moottorikelkalla saa ajaa tiellä. Tietä pitkin voi siirtyä polttoaineen tankkauspisteelle, jos se on virallisen reitin välittömässä läheisyydessä.

Oma joukkonsa ovat moottorikelkkailijat, jotka ajavat ilman lupaa toisten mailla. Heidän vuokseen kelkkaurien lisääminen vaikeutuu.

”Maanomistajat helposti kieltävät maillaan ajamisen, kun kelkkailijat ajelevat taimikossa miten sattuu”, Kulmala sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moottorikelkkaväylät kaipaavat kuuden miljoonan euron kunnostusta – rahoitus kelkkailijoilta käyttömäärän mukaan?

Nyt ei mennyt putkeen: Valvonta paljasti useita kypärättömiä kelkkailijoita, rekisteröimättömiä kelkkoja ja kännissä ajelua

Erävalvontaan narahti kymmeniä kelkkailijoita urien ulkopuolella, osa liikkeellä ilman lupaa ja yksi humalassa