Ympäristö

Tiilikainen Cancunin ympäristökokouksessa: Suomessa on tapahtunut selkeä asennemuutos metsien suojelussa

Metsien vapaaehtoinen Metso-suojelu on kääntänyt asenteet positiivisiksi, arvioi maatalous- ja ympäristöministeri.
Jaana Kankaanpää
Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen osallistuu Meksikossa kansainväliseen ympäristökokoukseen.

Metsien vapaaehtoinen Metso-suojelu on saanut aikaan selkeän asennemuutoksen suojelua kohtaan, ja muutos on ollut positiiviseen suuntaan, kertoi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Meksikon Cancunissa pidettävän biodiversiteettikokouksen korkean tason lounastapaamisessa eilen.

Hänen mukaansa metsänomistajat, järjestöt, metsäteollisuus ja viranomaiset ovat ottaneet tervetulleena vastaan vapaaehtoisen suojelun mallin.

Cancunin kansainvälisen kokouksen pääteema on valtavirtaistaminen eli luonnon monimuotoisuuden huomioinen laaja-alaisesti yhteiskunnan eri osa-alueilla.

Tiilikaisen mukaan Suomessa olennaista on, mitä tapahtuu talousmetsissä, sillä niitä on lähes 90 prosenttia metsäpinta-alasta.

”Monimuotoisuus huomioidaan metsälainsäädännössä ja metsänhoidon ohjeistuksissa. Suomessa on laajalti käytössä vapaaehtoiset metsäsertifikaatit", hän kertoi.

”Kokemus on osoittanut, että yhdessä tekeminen monien eri toimijoiden kanssa tuottaa parasta tulosta. Esimerkiksi kansallisessa metsäneuvostossa, jonka puheenjohtajana toimin, on edustettuna erilaisia toimijoita kuten WWF, Saamelaiskäräjät, metsänomistajat sekä metsäteollisuuden toimijat."

Ministeri kertoi myös kokousväelle, että Suomi on päättänyt pitää kansallisen liputuspäivän Suomen luonnon päivänä 26.8.

"Liputus kertoo siitä, että luonnon asia on meidän jokaisen asia.”

Cancunin biodiversiteettikokous (COP 13) alkaa varsinaisesti sunnuntaina ja se jatkuu 17.12. asti.

Lue lisää

Kimmo Tiilikainen Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi – liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesjohtoon nousee Minna Kivimäki

IL: Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi nousemassa keskustan Kimmo Tiilikainen

Lisäraha ja suojeluinto poikivat uusia suojelumetsiä – sekä valtion Metso-ohjelma että yksityinen Luonnonperintösäätiö etenevät vauhdilla

Metsien suojelu otti vauhtia lisärahan turvin