Ympäristö

Tuuli vaarallisen voimakasta – Linda Line perui vuoronsa

Suomenlahdella tuulee tänään jopa 18 metriä sekunnissa ja aallot voivat olla nelimetrisiä.
Jaana Kankaanpää
Ilmatieteen laitos varoittaa, että luoteistuuli voi olla tänään vaarallisen voimakasta.

Laivayhtiö Linda Line on perunut kaikki tämän päivän lähtönsä Helsingistä ja Tallinnasta. Varustamon mukaan kova tuuli tekee liikennöinnistä katamaraaneilla mahdotonta.

Myös huomisen ensimmäinen lähtö Helsingistä Tallinnaan on peruttu.

Suomenlahdella tuulee tänään jopa 18 metriä sekunnissa ja aallot voivat olla nelimetrisiä. Katamaraanit eivät lähde liikkeelle, jos tuulen nopeus ylittää 15 metriä sekunnissa tai aallonkorkeus kolme metriä.

Yli 6 700 vailla sähköjä

Suuressa osassa Suomea tuuli on tänään vaarallisen voimakasta. Puuskainen tuuli on katkonut laajalti sähköjä. Aamukuuden jälkeen sähköttä oli yli 6 700 taloutta eri osissa maata.

Matalapaine on levinnyt yön aikana Lapista kaakkoon. Ilmatieteen laitos varoittaa, että luoteistuuli voi olla tänään vaarallisen voimakasta Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen maakunniassa sekä koko Pohjanmaalla lukuun ottamatta osaa Pohjois-Pohjanmaasta.

Sähkökatkoksia oli aamulla yhteensä 38 kunnassa 10 sähköyhtiön alueella. Eniten sähköttömiä talouksia oli Porissa, missä valot eivät syty lähes 1 500 asunnossa. Vuorokauden aikana ilman sähköä on ollut esimerkiksi Jämsässä yli 4 400 asiakasta.

Vaasan hätäkeskuksesta kerrottiin aamulla STT:lle, että Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa oli ollut paljon hälytyksiä esimerkiksi teiden ja talojen päälle kaatuneista puista. Tuuli on tehnyt tuhoja etenkin Kokkolan ja Pietarsaaren seudulla.

Ajokelistä varoituksia

Ajokeli on muuttunut aamuyöllä huonoksi Lapissa lumi- ja räntäsateen vuoksi. Tieliikennekeskuksen mukaan maanteillä ei kuitenkaan ole tullut tietoon yöllä pahoja turmia. Päätiet ovat pysyneet liikenteelle auki, mutta etenkin Pohjanmaalla pikkuteillä saattaa olla kaatuneita puita.

Junaliikenteessä on ainakin aamulla syytä varautua Pohjanmaan radalla viivästyksiin. Syynä on sähkökatkos Härmän kohdalla.

Illalla junat myöhästelivät jo Vaasan ja Seinäjoen sekä Haapamäen ja Seinäjoen välisillä radoilla.

Myrsky on aiheuttanut niin ikään joidenkin laivavuorojen peruutuksia Suomenlahdella sekä ainakin yhden kotimaan lennon perumisen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsämuseo Luston uusi näyttelykausi avautuu - vuoden päänäyttely paljastaa myrskyn merkit

Lumi kaataa puita ja katkoo sähköjä Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla

Kevätmuuton aikaan sähköjohtoihin törmäävät linnut aiheuttavat sähkökatkoja – katkoja yritetään torjua lintulipuilla ja huomiopalloilla