Ympäristö

Upeat kuvat innostavat tutustumaan kaloihin

Suomen vesistöissä on 71 vakituista kalalajia ja 31 satunnaisia vierailijoita ja tuotuja lajeja.
Sakke Yrjölä
Särki on Suomen yleisin kalalaji. Punaisista silmistään ja evistään tuttu kala kasvaa tyypillisesti 15–25-senttiseksi.

Suomen kaloista ilmestyi viime vuonna upea Suomen kalat -tietokirja, joka on tänä vuonna saanut jatkoksi kalavesille mukaan tarkoitetun Suomen kalalajien tunnistusoppaan.

Sakke Yrjölän, Hannu Lehtosen ja Kari Nybergin oppaassa on helposti selattavaan kokonaisuuteen koottu keskeisintä tietoa kaikista Suomessa tavatuista kalalajeista.

Graafikko ja kuvittaja Sakke Yrjölän kuvitus on näyttävää ja siinä kalojen yksityiskohdat tulevat kauniisti esille. Kalojen hienot, vivahteikkaat värit ohjaavat epäilemättä kalastusta harrastavat katsomaan omaa saalistaan uusin silmin toisenkin kerran.

Kalojen väritys vaihtelee sen mukaan, millaisessa ympäristössä yksilöt elävät. Tätä havainnollistaa kirjaan otettu viiden hauen vertailu, jossa niiden värit ilmentävät kalojen elinympäristöjä auringon kirkkaasti valaisemasta merestä tummavetiseen lampeen.

Tunnistusoppaassa esitellään kalojen tulo Suomen vesille jääkauden jälkeisestä kalattomasta tilanteesta alkaen.

Kalojen uhanalaisuudesta ja suojelusta annetaan tietoa muun muassa vuosien 2000 ja 2010 uhanalaissuusarvion muodossa.

Tärkeä edellytys kalojen tunnistamiselle on niiden rakenteen tunteminen. Kirjassa esitellään havainnollisin piirroksin ja tekstein sekä kalan ulkoiset tuntomerkit että sisäinen rakenne.

Oppaan alkusivuilla on käyttökelpoinen vertailutaulusto, josta voi jo kalareissun aikana selvittää muun muassa evien värityksen avulla, onko saaliina pasuri, sulkava vaiko lahna. Tauluston jälkeen oppaassa kerrotaan, millaisia risteymiä kalavesillä voi kohdata ja millaisia epämuodostumia kaloilla on tavattu.

Vakituiset kalalajimme esitellään kukin omalla aukeamallaan. Kalan värikuvan ohella kerrotaan sen tieteellinen nimi ja suku sekä nimi useammalla kielellä.

Kaloista kerrotaan keskeiset tiedot eli elinympäristö, tuntomerkit, pituus ja paino sekä mainintaan tunnistamisen vertailua helpottamaan muita samannäköisiä lajeja.

Havainnepiirroksessa esitellään muun muassa leukaa sekä silmän, kylkiviivan ja evien sijoittumista ja erityisiä muita tuntomerkkejä.

Aukeamalle on sovitettu myös kartta, josta ilmenevät lajin esiintymisalueet sekä Suomessa että eri puolilla maailmaa.

Vakituisten kalojen jälkeen saavat lyhyen esittelynsä satunnaiset vierailijat ja tuodut lajit.

Tärkeä osa kirjaa on saaliin käsittelyn opastus. Kalojen kohdalla korostuu huolellisuus kaikissa käsittelyvaiheissa. Sillä varmistetaan, että saalis on syötäväksi kelpaavaa vielä siinä vaiheessa, kun siitä päästään valmistamaan ruokaa.

Sakke Yrjölän Suomen kalat -kirjan originaaleja ja niistä tehtyjä pigmenttivedoksia on esillä Luonnontieteellisessä keskusmuseossa Helsingissä 6.6.–15.8. ja Espoossa Villa Elfvikin luontotalossa 29.6.–28.8.

Sakke Yrjölä, Hannu Lehtonen, Kari Nyberg: Suomen kalojen tunnistusopas. 223 sivua. Nemo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaiset kuluttivat kotimaista kalaa viime vuonna vain kolme ja puoli kiloa asukasta kohti – tuontikalaa upposi yli yhdeksän kiloa

Miksi ihmeessä S-ryhmä myy lähes vuosi sitten pakastettua kalaa, vaikka monien ohjeiden mukaan kala säilyy pakastimessa vain pari kuukautta? Näin kauppajätti kommentoi

Hiillosahven