Ympäristö

Uutena vuotena katoaa tyypillisesti koira, joka ei ole aiemmin ilotulitteita pelännyt

Vuodenvaihde on eläimille stressaava ja pelottava kokemus ilotulitteiden takia. Stressiä pitkittää rakettien ampuminen muulloin kuin luvallisena aikana.
Ammuthan raketteja vain luvallisena aikana klo 18.00-02.00 uudenvuodenaattona. Lemmikkien lisäksi myös muut eläimet kärsivät ilotulitteista.

On ikävää, ettei ilotulituksiin voi aina ennalta varautua, sillä raketteja ammutaan usein jo päiviä ennen ja jälkeen uudenvuoden aaton. Eläimet joutuvat tämän takia kärsimään luvattoman pitkän ajan, moittii Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist.

Ilotulitusraketteja saa ampua uudenvuodenaattona vain klo 18.00–02.00 välisenä aikana.

Rakettien räiskeen vuoksi vuodenvaihteessa karkuteille lähtee satoja koiria. Pelkästään Etsijäkoiraliiton neuvovaan puhelimeen tuli viime uutena vuotena 150 ilmoitusta kadoksissa olevasta lemmikistä.

"Koira ei totu ilotulitteisiin. Ei tarvita kuin yksi koiran jaloissa pamahtanut papattimatto ja aiemmin rauhallisesti raketteihin suhtautuneesta koirasta tulee pelokas ja se voi karata", sanoo Etsijäkoiraliiton varapuheenjohtaja Anne Husu.

Husu kehottaa minimoimaan riskit koiran karkaamiselle. Koira kannattaa ulkoiluttaa hyvin jo reilusti ennen kello kuutta ja viedä se tarpeilleen vasta paukkeen hiljennyttyä.

Säikky koira kannattaa ulkoiluttaa tuplavarmistuksen kanssa, eli laittaa sille sekä valjaat että kaulapanta. Pelkkä ruudin haju saattaa saada koiran pois tolaltaan.

Pelkäävää koiraa ei pidä jättää kotiin yksin. Järjestä koiralle turvallinen oleskelutila paikasta, minne räiske kuuluisi ja leiskahdukset näkyisivät mahdollisimman vähän, neuvoo Husu. Esimerkiksi sauna voi olla hyvä paikka.

"Älä itse hössötä, vaan ole normaali ja anna koiran olla rauhassa."

Husu varoittaa, että normaalisti hyvin tarhassaan pysyvä koira voi säikähtäessään pyrkiä kiipeämään tarhasta pois.

Etsijäkoiraliiton vapaaehtoiset asuvat pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Taajamissa kadoksissa olevista koirista saadaan helpommin näköhavaintoja kuin haja-asutusalueilla. Suomen etsijäkoirat ry:n jäseniä löytyy ympäri Suomea.

Älä luota vain sosiaaliseen mediaan, kun ilmoitat koiran katoamisesta. Vanha kunnon paperisten katoamisilmoitusten jakaminen on tehokasta.

Kuvaile koiraa katoamisilmoituksessa, älä tyydy kertomaan vain rotuja, sillä se ei välttämättä kerro suurimmalle osalle ihmisistä yhtään mitään, sanoo Husu. Koiran nimeä ilmoitukseen ei pidä laittaa.

"Tärkeintä on välittää omistajalle tietoa karkurin näköhavainnoista. Koiraa ei pidä lähteä etsimään isolla joukolla, eikä huudella nimeltä, siksi katoamisilmoitukseen ei laiteta karkurin nimeä. Hätääntynyt koira hätääntyy entisestään, jos vieraat ihmiset yrittävät lähestyä sitä."

Husu vakuuttaa, että jos vaarana ei ole vilkas liikenne, karkurit palaavat tyypillisesti paukkeen laannuttua kotiin.

Yksi keino rauhoittaa koiraa on grillaaminen kertakäyttögrillillä paikassa, missä koirasta on tehty havainto. Grilli levittää ruuan tuoksua ja rauhoittaa myös koiraa.

Etsijäkoiraliiton koirat lähtevät vasta uudenvuodenpäivänä vapaaehtoistöihin tapausten kiireellisyysjärjestyksen ja koirien saatavuuden mukaan.

Suurin osa karanneista koirista saadaan kiinni, vakuuttaa Husu.

Etsijäkoiraliitto ry

Suomen etsijäkoirat ry

Löytöeläintarhat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katso videot: Miten käy supiloukulle karhun käsittelyssä? Entä miten saadaan uitettua tuhat nippua tukkia Konnuksen kanavan läpi?

Lukijalta: Eläinsuojeluyhdistysten toiminta on laillisuuden rajoilla – mitä hyvinvointia palvelee lisääntymiskyvyttömäksi tekeminen?

Ålandsradio: Karkulaiskenguru saatiin kiinni Ahvenanmaalla