Ympäristö

Vapaana kulkeva kissa saalistaa maaseudulla jyrsijöitä mutta tuhoaa taajamissa lintukantoja

Arvion mukaan vapaasti ulkoilevat kissat tappavat Suomessa noin miljoona saaliseläintä kuukausittain, niistä yli 140 000 on lintuja.
Jaana Kankaanpää
Kissojen saalistusta on tutkittu paljon esimerkiksi Britanniassa. Siellä on esitetty arvio, että kissat tappavat huhti–elokuun aikana 27 miljoonaa lintua.

Kissa on vieraslaji suomalaisessa luonnossa. On hyvä, että vapaana kulkevien kissojen saalistuksesta kerrotaan tieteellistä faktaa, sanoo Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Kaarina Kauhala.

Kauhala on ollut mukana kaupunkiekologiaan liittyvässä tutkimuksessa, jonka osana on tutkittu vapaasti ulkoilevien kissojen saalistusta. Tutkimusta varten etsittiin Turusta ja lähiseudulta kissojen omistajia, jotka pitivät kirjaa vapaasti ulkoilevien kissojensa kotiin tuomista saaliseläimistä.

Yhteensä 66 kissan kulkemiset ja saaliseläimet kirjattiin. Noin puolet kissoista asui taajamissa ja noin puolet maaseudulla. Saaliita kirjattiin maaliskuusta heinäkuuhun, sekä elokuusta joulukuulle kestävien jaksojen aikana.

Yksi kissa toi keskimäärin neljä saaliseläintä kotiin kuukaudessa. Saalieläimistä noin 70 prosenttia oli jyrsijöitä, viidennes lintuja, noin 5 prosenttia hyönteissyöjiä, kuten esimerkiksi päästäisiä ja loput muun muassa nuoria jäniksiä.

"On syytä huomioida, että taajamissa kissojen saaliista suurempi osa, jopa neljännes oli lintuja. On perusteltua pitää kissoja uhkana paikallisille lintukannoille. Maalla kissat tekevät sitä työtä, jota niiden toivotaan tekevän, eli niiden saalistus kohdistuu enemmän jyrsijöihin", toteaa Kauhala.

Kissojen sukupuoli ei vaikuttanut tutkimuksen mukaan saalismääriin. Kissoista suurin osa oli myös leikattuja. Huomionarvoista on, että osa kotikissoista voidaan luokitella todella tehokkaiksi tappajiksi. Tässä tutkimuksessa kuusi kissaa sai "supertappaja"-luokittelun, sillä ne saalistivat 40 prosenttia koko saaliseläinmäärästä.

Tehokkaimpia jyrsijäntappajia olivat vanhat maalla asuvat kissat.

Tutkimuksen tietojen perusteella tehtiin arvio, jonka mukaan kaikki Suomessa asuvat kotikissat, joilla on mahdollisuus vapaaseen ulkoiluun, tappavat kuukausittain yhteensä noin miljoona saaliseläintä, joista yli 140 000 on lintuja.

On myös otettava huomioon, että kissat eivät tuo läheskään kaikkia saaliita kotiin asti. Ne syövät mielellään tappamisen jälkeen jyrsijöitä ja lintuja, kotiin tuodaan erityisesti päästäisiä ja sammakkoeläimiä.

Tutkimustiedon mukaan villiintyneet kissat tappavat 4–5 kertaa kotikissoja enemmän.

Kauhala kertoo, että kissojen saalistusta on tutkittu paljon esimerkiksi Britanniassa. Siellä on esitetty arvio, että kissat tappavat huhti–elokuun aikana 27 miljoonaa lintua, eli noin 5,4 miljoonaa lintua kuukaudessa.

Luonnonvarakeskuksen ja Turun yliopiston toteuttama tutkimus on ainoa laatuaan Suomessa.

Lue lisää

Täällä hiiret eivät juhli! #maatalonkissa-kuvat valtasivat sosiaalisen median ja kuohuttivat keskustelua – kissa on yhä monelle tilalle hyötyeläin

Varsinais-Suomessa ihmetellään, ketkä tuovat vesiin haitallisia vieraskaloja, "kuin pelaisi venäläistä rulettia Suomen luonnolla" – Oletko törmännyt nokkasärkeen, katkerokalaan tai aurinkoahveneen?

Kaikki eivät pääse pakkasta pakoon: Eläinsuojelujärjestö kehottaa auttamaan tuntematonta kissaa nopeasti

Vuorenkilpi, ärsyttävin vieraslaji