Ympäristö

Venäjältä paljastui Itämeren pahin saastuttaja

Venäjällä sijaitsevan fosforitehtaan päästöt ovat ainakin nelinkertaisia Suomen maatiloihin verrattuna
Kari Salonen
Merimaisema itäisen Suomenlahden kansallispuistossa. Itämeri, saaristo, luonto

Suomenlahden etelärannalla sijaitsevasta Fosforitin fosforitehtaan jätekipsivuoresta vuotaa Luga-jokeen ja sitä kautta Itämereen yli miljoona kiloa fosforia vuodessa. Joen alajuoksu on pahoin saastunut.

Viron rajan lähellä sijaitseva tehdas paljastui Itämeren pahimmaksi saastuttajaksi Suomen ympäristökeskuksen ja Itämeren suojelukomission mittauksissa. Tuloksista kerrottiin keskiviikkona.

Määrä ylittää Suomen yhteenlasketut fosforipäästöt Itämereen ja on MTK:n mukaan yli nelinkertainen maatilojen päästöihin verrattuna, kun mittarina käytetään välittömästi leville käyttökelpoista fosforia.

”Viljelijät kokevat, että heitä on syyllistetty Itämeren rehevöitymisestä vääriin laskelmiin perustuen”, ympäristöjohtaja Liisa Pietola MTK:sta toteaa.

Uudet tiedot johtavat siihen, että viljelijöiden luottamus kuormituslaskelmiin heikentyy entisestään. ”Tulee myös sellainen olo, löytyykö tällaisia kuormittajia vielä lisää.”

Ympäristöhallinto on varpaillaan. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) lupasi torstaina pikaisia toimia. Suomalaiset yhteistyötahot on kutsuttu ministeriöön ensi viikolla valmistelemaan jatkotoimia.

Lue lisää

Miksi Suomen maatalous on suurin syyllinen?

Kuka saastuttaa Itämerta

Itämeren alennustilan monimutkaiset syyt

Maatalous ei pilaakaan Itämerta – Tuore tutkimus selittää sinilevälautat suolapulssien puuttumisella